Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мешканцям центру Львова допоможуть коштами на реставрацію вікон

На наступний рік у проекті бюджету будуть закладені кошти у розмірі 500 тис грн на проведення реставрації вікон, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Та програма, яка започаткована 2 роки тому з нашими німецькими колегами з GIZ, буде продовжена і наступного року. Реставрація дерев’яних вікон буде тривати. І мешканці зможуть виплачувати 20% власних коштів від вартості усіх робіт, а 40% покриватиме міський бюджет і 40% фінансує німецьке товариство GIZ», - зазначила Ірина Маруняк.

За словами Ірини Маруняк, незважаючи на заборону, процес заміни вікон з дерев’яних на пластикові у центральній частині міста триває, однак дещо сповільнився.

«Люди зрозуміли свою помилку, зрозуміли, що краще реставрувати вікна. Якщо вікна не підлягають реставрації, то треба їх поміняти, але на дерев’яні. Це екологічно краще, це естетичніше, комфортніше для людей. Ми подаємо до суду матеріали, оскільки не всі мешканці є свідомими, не всі хочуть виправляти свої помилки. Вже подано 32 позивні заяви. 16 заяв суд задовольнив і зобов’язав мешканців міняти вікна. Через виконавчу службу 2 мешканців зобов’язали і вони поміняли вікна. Зараз по двох випадках подані матеріали до прокуратури щодо порушення кримінальної справи. Також з виконавчою службою проговорено питання щодо примусового проникнення в житло до людей, які не замінюють вікна і добровільно не виконують рішення суду», - зазначила Ірина Маруняк.

Нагадаємо, 11 листопада цього року виконавчий комітет прийняв рішення, яким ускладнив процедуру заміни дерев’яних вікон на пластикові у центральній частині міста.

«Відповідно до рішення виконавчого комітету, встановлено правила для районних адміністрацій: у місячний термін після виявлення самовільної зміни в історичному ареалі вони зобов'язані звертатися до суду про повернення до попереднього стану. Також прийнято рішення щодо того, що заміна дверних і віконних заповнень здійснюється виключно у тому випадку, коли неможливо їх відреставрувати. Тобто, коли є відповідні висновки, що реставрація не можлива. Виконавчий комітет створив правила з метою уникнення самовільної зміни віконних заповнень та установлення пластикових вікон. Відповідно, ми цю процедуру зробили жорсткішою, оскільки не у всіх випадках прислуховуються до рекомендації управління охорони історичного середовища.

Вікна є частиною будинку. Будь-яка зміна фасаду будинку, який є пам’яткою чи перебуває в історичному ареалі, потребує відповідних погоджень. Деякі порушення стану охорони історичного середовища підпадають під постанову адміністративного правопорушення. У випадку, коли люди не реагують, районні адміністрації звертаються до суду. Деякі мешканці самостійно приводять будівлі до попереднього стану», - розповіла начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

Довідка:

У листопаді 2007 року на виконання рішення виконкому від 31.08.2007 року №643 комунальними підприємствами Галицького району проведено інвентаризацію самовільно замінених дверних і віконних заповнень на головних фасадах будинків, які знаходяться в історичному ареалі м. Львова та виявлено заміну 12187 віконних та дверних заповнень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ