Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міністерство охорони здоров’я просить 877 млн грн на зарплати лікарям

МОЗ вже втретє скерувало до Міністерства фінансів прохання перерозподілити кошти на зарплати лікарям та оплату комунальних послуг медзакладам з резерву медичної субвенції та залишку нерозподілених видатків для Донецької та Луганської областей на 2016 рік, повідомила прес-служба Міністерства.

Раніше МінФін відмовлялось перерозподіляти видатки, бо місцеві органи влади не виконали завдання з оптимізації медичних закладів. Міністерство фінансів зазначало, що «утримання понаднормової мережі закладів охорони здоров’я має покриватись за рахунок коштів місцевих бюджетів».

Бюджет 2016 року містить резерв медичної субвенції та зарезервовані кошти для потреб системи охорони здоров’я тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Оскільки ці території досі не звільнені, то відповідно фінансування не здійснюється. Тим часом, при формуванні кошторису країни на 2016 рік не було враховано збільшення заробітної платні та вартості комунальних послуг.

Крім того, люди, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, теж мають право на охорону здоров'я. А при визначенні обсягу медичної субвенції на 2016 рік неможливо було врахувати їх кількість (формульний розрахунок здійснювався, виходячи з чисельності наявного населення України станом на 1 січня 2015 року).

Щоб виправити ситуацію, МОЗ розробило проекти розпоряджень Кабінету Міністрів України. У них відомство просить виділити близько 877 млн грн. зі згаданих джерел.

Через повільне впровадження кроків з оптимізації та через важкий стан економіки, українські медичні працівники не повинні стати заручниками ситуації. Тож МОЗ вже втретє спрямувало на погодження відповідні проекти розпоряджень КМУ до Міністерства.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ