Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінкультури готує доповідь в ЮНЕСКО з кримської проблематики

Міністерство культури України, визнаючи необхідність збереження культурних цінностей кримськотатарського народу, готує серйозну доповідь в ЮНЕСКО, з якою збирається виступити у Парижі наприкінці вересня. Про це перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко повідомила у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі, інформує кореспондент агентства.

"Сьогодні ми, на жаль, маємо ситуацію, коли кримськотатарський народ відірваний від свого коріння, відірваний від своєї землі і вимушений зберігати свої традиції, матеріальну і нематеріальну культуру у відриві від своєї Батьківщини. Наприкінці вересня у Парижі на засіданні комітету ЮНЕСКО з питань Конвенції 1970 року "Про заходи, спрямовані на заборону і попередження незаконного ввезення, вивезення і передачі права власності на культурні цінності" ми готуємо серйозну доповідь", - повідомила Фоменко.

За її словами, "доповідь торкається в першу чергу кримської проблематики, саме на неї звертатиметься увага наших колег по ЮНЕСКО і країн-членів цього комітету".

Крім того, відзначила Фоменко, для Міністерства культури важливе питання приєднання України до другого протоколу Гаагської конвенції в частині охорони культурних цінностей під час збройного конфлікту. "На жаль, Україна досі не приєдналася до цього другого протоколу, але ми вже підготували все, що від нас залежить, і технічна процедура нині проходить у Міністерстві закордонних справ України. Чекаємо остаточного узгодження, аби в перспективі отримати інструмент міжнародного впливу на захист нашої загальної культурної спадщини", - підкреслила перший заступник міністра культури.

Крім того, Фоменко розповіла про процедуру включення об'єктів нематеріальної культури до списку ЮНЕСКО. "Це досить довгий процес. Як правило, повне формування досьє, у тому числі, узгодження і включення до списку ЮНЕСКО займає від двох до п'яти років... Думаю, хорошим прикладом в цьому напрямку стане завершення роботи над досьє і подання до списку ЮНЕСКО елементів кримськотатарського орнаменту", - зазначила вона.

За словами Фоменко, робота у цьому напрямку вже розпочалася, і наступного року будуть відомі її результати. "Думаю, вже наступного року ми отримаємо позитивну відповідь від комітету ЮНЕСКО", - резюмувала перший заступник міністра культури України.

Конвенція "Про заходи, спрямовані на заборону і попередження незаконного ввезення, вивезення і передачі права власності на культурні цінності" була прийнята у Парижі 14.11.1970 на 16-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Нею задекларовано, що культурні цінності є одним із основних елементів цивілізації та культури народів, і що вони набувають своєї справжньої цінності тільки у тому випадку, якщо точно відомі їхні походження та історія.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ