Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Міноборони Британії: кожна жертва хіматаки в Ідлібі - на сумлінні Росії

Міністр оборони Британії Майкл Феллон у статті в Sunday Times поклав провину за загибель мирних громадян під час хімічної атаки в сирійській провінції Ідліб на Росію. Він уточнив, що Москва несе за те, що трапилося не пряму, але опосередковану відповідальність, як "головний спонсор" режиму Башара Асада.

Франція, Британія і США вважають Дамаск винуватцем газової атаки, яка відбуласяі 4 квітня: тоді місто Хан-Шейхун в Ідлібі почали бомбардувати. Опозиційні активісти повідомили, що авіаналіт на місто на північному заході Сирії здійснили літаки сирійської армії або російської авіації.

Відразу після авіаудару люди на землі стали задихатися. Активісти опозиції стверджували, що літаки потім випустили ракети по місцевим лікарням, де надавали допомогу тим, хто постраждав.

Росія на боці Башара Асада, як і Китай. Вона неодноразово накладала вето на резолюції Радбезу ООН, які засуджують дії сирійського режиму. Після атаки представники Кремля припустили, що сирійська авіація могла знищити склад хімічної зброї повстанців.

"Чинний військовий злочин здійснили на їхніх очах. Протягом останніх років Росія мала всі можливості та інструменти для того, щоби зупинити війну, і зараз зобов'язана продемонструвати рішучість приборкати цей режим", - написав Майкл Феллон.

Міністр назвав використання отруйних речовин минулого вівторка "варварським, аморальним і протизаконним".

Феллон впевнений, що час Асада у Сирії минув

Він схвально відгукнувся щодо ударів американських "Томагавків" по сирійській авіабазі три дні потому. Він назава це правильним сигналом із боку президента США Дональда Трампа: "Сирійський режим подумає двічі, перед тим, як застосовувати газ у подальшому".

"Обґрунтовані й доречні, дії США носили одночасно розумно обмежений характер, - вважає пан Феллон. - Тепер необхідне довгострокове рішення конфлікту".

Подібне рішення не може нести в собі будь-яке політичне майбутнє для Башара Асада, переконаний британський міністр.

"Людина, що використовує бочкові бомби й газ проти свого народу, не має права очолювати Сирію", - написав він.

Міністр також вважає, що Сирії необхідно мати стабільність та уряд без пана Асада. Це "не просте завдання, але його можливо виконати".

У суботу стало відомо, що керівник Форін-офісу Борис Джонсон скасував візит у Москву, який передбачав зустріч із главою російського МЗС Сергієм Лавровим, ссилаючись на зустріч дипломатичних представників країн "великої сімки" в Італії.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що причина для відмови відвідування російської столиці є "абсурдною".

Держсекретар США Рекс Тіллерсон, якого також очікують на саміті в Італії, від візиту до Москви не відмовлявся.

Через три дні після нападу на Ідліб, де, згідно з даними розтину тіл загиблих, застосовували нервово-паралітичний газ зарин, американські кораблі завдали удару крилатими ракетами "Томагавк" по території Сирії.

Цей військовий акт отримав вкрай несхвальну оцінку в Москві й Тегерані: російський президент Володимир Путін сказав, що ракетний удар є агресією проти суверенної держави, а президент Ірану Хасан Роухані назвав політ "Томагавків" подарунком для "терористичних груп".

Зі свого боку, Дональд Трамп охарактеризував авіаудар як щось надзвичайно важливе для національних інтересів Сполучених Штатів, яким, за його словами, необхідно запобігати і стримувати поширення і використання смертоносної хімічної зброї.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ