Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Храпатий: Міністр Гриневич фактично визнала неспроможність проводити реформи в освіті

Міносвіти блокує роботу НАЗЯВО, а Міністр Гриневич фактично визнала неспроможність проводити реформи в освіті, - керівник Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Голова Агентства Сергій Храпатий на своїй сторінці у Facebook прокоментував заяву Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич щодо звинувачень на адресу членів НАЗЯВО.

"Люди Табачника запланували реванш і готували тріумфальне повернення", - Гриневич

«Відверто здивувала зроблена вчора міністром освіти і науки Л.М. Гриневич заява про те, що начебто «люди Табачника вирішили, що захопили владу в НАЗЯВО». Вважаю подібні заяви неприпустимим і неетичним навішуванням ярликів. Національне агентство із забезпечення якості освіти сформоване на засадах широкого громадського представництва і не є політичною організацією», - зазначив Сергій Храпатий.

Він нагадав, що на виконання вимог Закону України «Про вищу освіту» у вищих навчальних закладах всіх форм власності були проведені конференції трудових колективів, засідання вчених рад, які відповідно обрали делегатів на з’їзди та висунули кандидатів у члени Національного агентства.

Після чого відбулися два з’їзди представників вищих навчальних закладів державної форми власності (у складі 675 та 370 делегатів відповідно), з’їзд представників вищих навчальних закладів комунальної форми власності (117 делегатів), з’їзд представників вищих навчальних закладів приватної форми власності (118 делегатів), з'їзд представників органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів (131 делегатів), збори Національної академії наук, збори в 5 галузевих академіях наук, засідання спільного представницького органу всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

«Обрання членів Агентства стало свідченням утвердження в Україні реальної демократії і розцінювалося освітянським середовищем та академічною громадськістю як вияв реформування освітньо-наукового середовища України. Без перебільшення можна сказати, що обрання членів Агентства не залишило осторонь жодного працівника вищої школи та академій наук. Достатньо звернути увагу, що трудові колективи та вчені ради ВНЗ лише державної форми власності від 373 навчальних закладів делегували на свій Перший з’їзд 675 делегатів та 91 претендента на 9 місць членів Агентства від цієї категорії ВНЗ», - підкреслив керівник Секретаріату НАЗЯВО.

Сергій Храпатий також повідомив, що до складу агентства обрані авторитетні науковці та освітяни, які пройшли через таємні вибори на з`їздах вищих навчальних закладів різної форми власності та зборах академічної громадськості, під час проведення яких не було зафіксовано жодних порушень або відхилень від норм Закону «Про вищу освіту». Серед обраних 25 членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти 4 академіки та 3 член-кореспонденти національних академій наук, 16 – мають науковий ступінь доктора наук, 5 - кандидата наук, 9 – почесні звання заслуженого працівника освіти, заслуженого діяча науки і техніки чи заслуженого діяча мистецтв України.

«Склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти затверджено Урядом (постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 2016 р. № 567 та від 5 жовтня 2016 р. № 709), тобто отримав мандати довіри і від Держави (обидві зазначені постанови Кабінету Міністрів України були внесені міністром освіти і науки Л.М. Гриневич!!!)», - наголосив Сергій Храпатий.

Окрім того, керівник Секретаріату НАЗЯВО звернув увагу на те, що керівництво Агентства було обране з дотриманням усіх законних процедур, шляхом прозорих чесних виборів, в присутності народних депутатів України (членів Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти), заступника Міністра освіти і науки Греби Р.В., представників Американських рад з міжнародної освіти, інших громадських організацій, зі здійсненням online-трансляції для широкої громадськості на сайтах МОН та Педпресі. А подання до Кабінету Міністрів щодо призначення обраного керівництва Національного агентства підписано 23 членами Національного агентства (з 24 присутніх на засіданні).

«Змушений поставити питання, то що це все «люди Табачника»? Відповідь очевидна для всього свідомого освітянського загалу. Насправді це блокування роботи Національного агентства Міністерством освіти з політичних міркувань, що в свою чергу є прямим порушенням Закону і демократичних засад нашої країни», - наголосив Сергій Храпатий.

Він також нагадав, що Закон України «Про вищу освіту» був розроблений і прийнятий великою мірою завдяки пані Л.М. Гриневич. Принцип розмежування повноважень у сфері державного управління системою освіти і, відповідно, необхідність створення нового Агентства були закладені в цьому Законі.

«Сьогодні пані Гриневич пропонує відмовитися від цього принципу і фактично від самого Закону під приводом того, що начебто у новій інституції є якісь «неправильні люди». Така відмова є фактичним визнанням пані міністром своєї неспроможності проводити необхідні реформи в освіті. А дезавуювання волевиявлення сотень тисяч українських освітян та науковців здатне лише поглибити прірву між Міністерством та системою освіти, що постійно збільшується», - підкреслив керівник Секретаріату НАЗЯВО.

За словами Сергія Храпатого, нині ситуація виглядає так, що всі, хто намагається нівелювати результати волевиявлення освітян та вчених та запустити процес «пошуку відьом» у цій справі, працюють на суттєве пониження авторитету діючого Уряду в очах інтелектуальної частини українського суспільства і демонструють пряме нехтування нормами Закону України про вищу освіту.

Нагадаємо, що 31 серпня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою призначив доктора фізико-математичних наук, доцента Сергія Храпатого керівником Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

21 жовтня ц.р. відбулися вибори керівництва НАЗЯВО, за результатами яких Сергія Храпатого обрано Головою Агентства. Заступниками Голови НАЗЯВО обрано доктора економічних наук, професора Ігоря Чугунова; доктора технічних наук Сергія Бабака; доктора сільськогосподарських наук, професора Володимира Харебу; доктора філософських наук Сергія Курбатова.

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» подання на затвердження та призначення обраних Голови та заступників направлено до Кабінету Міністрів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ