Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міносвіти відмовилося проводити щорічний конкурс на знання української

Ліга українських меценатів заявляє про відмову Міністерства освіти і науки від організації проведення міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Про це на прес-конференції повідомив виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Він повідомив, що Міносвіти 1 листопада розіслало лист Міністерству освіти і науки Криму, обласним, Київській та Севастопольській міським управлінням освіти і науки, в якому повідомило, що черговий 11-й конкурс з української мови імені Петра Яцика має проводитися безпосередньо Лігою Українських меценатів за узгодження з міністерством.

Причиною відмови від організації конкурсу у відомстві називають те, що на міністерство указом президента Віктора Януковича покладена відповідальність за проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Слабошпицький здивований таким рішенням Міносвіти, оскільки, на його думку, конкурс імені Петра Яцика є широко розрекламованим брендом, і непродумано відмовлятися від проведення такого популярного заходу.

На його думку, можна було б, наприклад, використовувати цей конкурс у якості складової вищевказаного конкурсу імені Тараса Шевченка.

Слабошпицький додав, що у зв'язку з вищевказаним листом Міністерства рішення про проведення або непроведення конкурсу з української мови імені Петра Яцика фактично буде приймати керівництво загальноосвітніх навчальних закладів.

Він вважає, що такі дії міністерства спрямовані на ліквідацію конкурсу.

На його думку, якщо Міносвіти вирішило відмовитися від проведення цього міжнародного конкурсу, потрібно було це зробити легітимним способом - шляхом скасування його реєстрації в Міністерстві юстиції та скасування нормативно-правових актів органів державної влади, які передбачають його проведення.

Виконавчий директор Ліги українських меценатів також не виключає звернення до суду у зв'язку із зазначеним рішенням Міносвіти.

За даними Ліги українських меценатів, щорічно в конкурсі імені Петра Яцика беруть участь до 5 мільйонів учасників.

Цей конкурс паралельно з України проходить в понад 20 країнах світу, де є українські діаспори.

Нагадаємо, що в листопаді 2007 року Президент Віктор Ющенко присвоїв Міжнародному конкурсу з української мови імені Петра Яцика статус національного, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ