Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінприроди: точної інформації про кількість сміттєзвалищ в Україні немає

Сьогодні ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості сміттєзвалищ, які є на території країни. Про це міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

За словами міністра, ситуація із сміттєзвалищем у Грибовичах - це наслідки відсутності адекватного поводження зі сміттям.

"І органи місцевого самоврядування, і Мінрегіонбуд, і, звичайно, Мінекології, не виробили спільних правил поводження з твердими побутовими відходами.

Спільно з ЕБРР ми вже розпочали цю роботу в Мінприроди. (Про це я повідомляв минулого тижня). На кінець року плануємо вийти на два документи - Стратегію та Національний план поводження з відходами. Але, звичайно, зараз проблему Грибовичів це не вирішить. Поки що неможливо навіть оцінити масштаби екологічних збитків", - написав О.Семерак.

Міністр повідомив, що звернуся до Уряду з пропозицією дати доручення ряду відповідальних міністерств перевірити всі такі місця.

"Для розуміння, сьогодні ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості сміттєзвалищ, які є на території країни. І в якому стані ці звалища ми бачимо на власні очі. Потрібно сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ, тих, які потребують закриття через невідповідність нормам природоохоронного законодавства", - додав він.

Також, за словами міністра, органи місцевого самоврядування мають надати інформацію щодо затверджених схем санітарної очистки населених пунктів.

"...щодо ролі Держекоінспекції. Конкретно по львівському сміттєзвалищу інспекція мала кілька судових спорів з комунальним підприємством, котре за звалище відповідає. І поки тривали розгляди, роками (!!!!) звозилося сміття, в тому числі, і не зовсім побутові відходи.

Це ще раз показує, що Держекоінспекція - неефективний орган, який не відповідає сучасним вимогам екобезпеки. Ні звалища, ні вирубка лісу, ні охорона води та повітря - немає сфери, з якою екоінспектори б впоралися. Цю структуру ми реформуємо", - зазначив О.Семерак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ