Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Техногенна катастрофа біля Трускавця: хто дасть гроші на ліквідацію загрози?

25 жовтня під час засідання сесії Львівської облради депутати заслухали інформацію щодо ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», передає кореспондент Гал-інфо.
Фото Володимира Васюти.

Відтак, депутати дали доручення Львівській ОДА створити робочу групу, залучивши до неї науковців та експертів. Ця група повинна вивчити причини утворення провалля та напрацювати заходи для забезпечення екологічної рівноваги в області.

Окрім того, депутати звернулися до правоохоронних органів з вимогою притягнути до відповідальності осіб, що своїми діями чи бездіяльністю призвели до трагедії.

Також депутати закликали місцеві ради, які у зоні ризику, (у точу числі міськрада Трускавця) призупинити видавати земельні ділянки.

Воднораз депутати наголосили, що необхідно здійснити моніторингові дослідження в межах території гірничого відводу шахтних полів рудників №1 і № 2 Стебницького калійного родовища та території дамб хвостосховищ і виробити відповідні рекомендації.

Своєю чергою ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» має розробити та реалізувати новий проект консервації рудника № 2 і рекультивації порушених земель, а також виконати інвестиційні зобов’язання щодо відновлення роботи рудника №1 та створення збагачувального комплексу із застосуванням сучасних технологій.

Після півторагодинного обговорення депутати вирішили, серед іншого, звернутися до Кабміну щодо створення держаної комісії з вивчення ситуації.

Нагадаємо, що на сесії Львівської обласної ради 10 жовтня з обласного фонду охорони навколишнього середовища скерували на моніторинг – 1,483 млн грн.

Під час виступу заступниця голови Львівської ОДА Ірина Гримак заявила про потребу у відновленні об’єктів інфраструктури.

Зокрема, за її словами, необхідно провести такі заходи:

- будівництво обходу аварійної ділянки автомобільної дороги Т-14-02 Східниця-Пісочне (113 млн грн);

- будівництво магістрального водогону Гірне - Дрогобич (80 млн грн);

- винесення повітряних ліній електропередач потужністю 220 кВ – 20 опор (21,2 млн грн);

- перенесення повітряних ліній електропередач потужністю 35 кВ та 110 кВ (закладання додаткових коштів за рахунок включення неврахованої частини амортизаційних відрахувань у рамках Інвестиційної програми на 2018 і наступні роки).

Відтак, усього для перенесення об’єктів інфраструктури за межі гірничого відводу ПАТ “СГХП “Полімінерал” необхідно 214,2 млн грн.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 30 вересня на Львівщині стався обвал карстової породи. Це відбувся на території с. Модричі, Дрогобицького району. В результаті утворення карстового провалля між містами Трускавець та Стебник Дрогобицького району пошкоджено дві опори лінії електропередач 35 кВ. Електропостачання населення забезпечено по резервній схемі. Відстань від карстового провалля до дороги становить 300 м та до найближчих будівель 800 - 900 м.

Постраждалих внаслідок події не було.

Провалля сформувалося внаслідок землетрусу у 2,8 бала. Обвал в зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» стався ще й через те, що підприємство не виконало приписів щодо уникнення небезпеки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ