Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Міжнародна фінансова корпорація закликає прийняти закон «Про державний контроль»

МФК, яка є підрозділом Світового банку, закликає прийняти закон «Про державний контроль», який, зокрема, передбачатиме фокусування перевірок ДПА та інших контролюючих органів на об’єктах підвищеного ризику, обмеження повноважень інспекторів ДПІ та скорочення частоти перевірок для підприємств, які не становлять ризику. Про це під час „круглого столу” «Правовий захист платників податків в Україні» сказав радник з розвитку бізнесу проекту Міжнародної фінансової корпорації Олег Халаїм.
За словами Халаїма, згідно з дослідженнями, проведеними МФК у Львівській області в 2006 році, було проведено позапланові перевірки на 62 відсотках підприємств Львівщини (54% загалом по Україні). «Якщо взяти кількість інспекторів на 1 тис. підприємств, то в Україні їх обслуговує 140 інспекторів, до порівняння в Таджикистані – 12, а в Латвії – 6. Якщо говорити про податкові надходження з розрахунку на одного інспектора, то в Україні вони збирають 1,4 млн грн, в Таджикистані – 0,8 млн грн, а в Латвії – 32 млн грн. Тобто є велика кількість інспекторів і мала кількість податкових надходжень, що говорить про неефективність роботи ДПІ. Найбільше створюють проблем підприємцям такі процедури, як оподаткування (70%), дозвільна система України (67%) та перевірки (65%)», – говорить Халаїм. На його думку, для того, щоб змінити цю ситуацію, необхідно прийняти закон, який би обмежив повноваження податківців.
Крім прийняття закону про державний контроль, необхідно розробити прозорі критерії управління ризиком для інспекторів ДПА та податкової міліції і включити ці пункти в резолюцію, що буде прийнята по підсумках „круглого столу”.
Згідно з проектом резолюції, остання покликана вирішити проблеми неврегульованості діючого законодавства у сфері оподаткування, що створюють перешкоди для правильного та однозначного застосування норм податкового законодавства як органами податкової служби так і платниками податків, що водночас є причиною непорозумінь між ними.
У резолюції йдеться про необхідність звернутися до органів державної влади з пропозицією про якнайшвидше прийняття до розгляду проекту Податкового кодексу України.
Крім того, є необхідність звернутися до ДПА України з проханням про проведення нею моніторингу судових рішень з питань відшкодування ПДВ, які вступили в законну дію, та якими задоволено позивні вимоги на користь платників податків, з метою їх негайного виконання, а також звернутися до Вищого адміністративного суду України з пропозицією про залучення Асоціацією платників спільної роботи з узагальнення судової практики щодо проблемних питань оподаткування.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ