Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН пропонують впровадити дуальну освіту

МОН пропонують впровадити дуальну освіту, - Освіта.ua

Міністерство фінансів попередньо готове розглянути можливість надання фіскальних стимулів для бізнесу, що співпрацюватиме з вищими навчальними закладами в рамках розвитку дуальної освіти. Про це, під час своєї участі на круглому столі «Дуальна освіта – виклик безробіттю», сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

За її словами, розвиток дуальної освіти, коли поєднується теорія у ВНЗ та практика на виробництві, може стати саме тим поштовхом, що необхідний українській освіті для підвищення якості навчання і її відповідності стандартам та запитам ринку праці.

У Міністерстві освіти підкреслюють, що впровадження дуальної освіти найперше чекають вітчизняні виробнича, аграрна та ІТ-сфери.

«Студенти, які вчаться за цими напрямками, більше потребують практики, ніж теорії. На жаль, технічна база вітчизняних вишів застаріла. Тим часом, бізнес вкладає гроші в інновації, а тому може навчити студентів виробничим процесам», - зазначають у Міносвіти.

Згідно з принципами дуальної освіти, підприємці можуть формувати розклад занять, забирати зайві предмети і навіть приймати іспити у студентів. Також підприємства, які беруть участь у дуальній освіті, платять студентам стипендію, наближену до зарплатні. Таким чином молодим спеціалістам не потрібно шукати компроміс між навчанням і додатковим заробітком.

У свою чергу, голова правління Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штуман підкреслив, що в Україні є значний перелік професій, з яких повністю отримати знання поза виробництвом просто неможливо.

«Ми закликаємо МОН підтримати ідею створення робочої групи з представників міністерства, освітян, експертів та роботодавців, які напрацьовуватимуть дорожню карту впровадження дуальної освіти в Україні», – зазначив Штуман.

За словами президента Малої академії наук Станіслава Довгого, в Україні гостро відчувається дефіцит хороших спеціалістів.

«Водночас, маємо проблеми з безробіттям та працевлаштуванням студентів. Дуальна освіта дає плюси одним та іншим: підприємства отримають кваліфіковані кадри, студенти – роботу», – додав Довгий.

Як відомо, ідея дуальної освіти набула свого розвитку в Німеччині у 70-х роках минулого століття. Система передбачає отримання теоретичних знань студентом впродовж 1-2 днів на тиждень, решта підготовки це робота на підприємстві.

Німецька система, що поєднує державну професійну школу з виробничим навчанням, вважається зразковою, і була експортована в численні країни. Згодом цей досвід поширився в освітніх системах Канади й багатьох європейських країнах,  зокрема, в Австрії, Швейцарія та інших.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ