Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Москва впевнено виграє інформаційну війну на Донбасі, – експерт

19 червня у Києві з ініціативи Коаліції патріотичних сил Донбасу відбудеться прес-конференція, присвячена інформаційній політиці України на вільній території Донеччини. Опитування місцевого населення, проведене соціологічною групою КПСД навесні цього року, засвідчило цілковиту неефективність держави в інформаційному просторі. За висновками експертів, майже 100% мешканців вільних теренів краю не розуміють процесів, що відбуваються в Україні, та негативно оцінюють діяльність центральної влади – головно, через економічну скруту.

Хоча від економічних негараздів всі мешканці України потерпають приблизно однаково, жителі прифронтових територій становлять категорію, яка потребує окремої уваги. Перебуваючи на межі із утвореними Росією анклавами, вони зазнають відчутного впливу російської та сепаратистської пропаганди, яка, накладаючись на розчарування українською владою, може породжувати відцентрові прагнення.

За рік, впродовж якого точаться бойові дії на Донеччині та Луганщині, центральна влада не спромоглась налагодити притомну інформаційну політику на вільних теренах Донбасу. Зокрема, через те, що сама дотепер не спромоглась визначитися із засадами цієї політики. Хто залишився на окупованих територіях? На це питання досі немає однозначної відповіді.

Це :

– люди, які самі винні в своїх проблемах й яких варто покарати за те, що вони прикликали в дім біду?

– люди, які мають змити провину кров’ю, підняти повстання проти окупантів й довести своє бажання бути в складі України?

– люди, які є заручниками Путіна й яким, на жаль, не можна нічим допомогти, бо території контролює Москва, яка й має перейматися ними?

Чи все-таки це  люди, які є громадянами України й яким Україна старається допомогти?

Річ у тому, що навіть якщо держава керується останнім принципом, наразі вона виявляється зовсім не здатною донести дану думку. Її голос втрачається на тлі гучної пропагандистської істерії агресора.

Напередодні прес-конференції, в якій візьме участь заступник Міністра інформаційної політики Артем Біденко, «Гал-інфо» поспілкувалося з організатором заходу, учасником Коаліції патріотичних сил Донбасу (КПСД) Сергієм Кареліним щодо проведеного опитування, якості інформаційної політики на Донеччині й сподівань, які покладаються на представника міністерства.

Москва впевнено виграє інформаційну війну на Донеччині

За словами Сергія Кареліна, КПСД провела дослідження трьох фокус-груп, кожна з яких складалася з 10 осіб і представляла умовний регіон в межах вільної території Донецької області – «захід», «північ» та «південь». Ключовим містом на півночі був Краматорськ із прилеглими до нього містами. На заході були опитані мешканці Добропілля, Дружківки, Димитрова й Красноармійська. Південь у зв’язку з військовими діями був представлений лише Маріуполем. Кожна із фокус-груп приблизно відбивала статеву, вікову та соціальну структуру населення Донецької області.

Опитування засвідчило кілька тривожних тенденцій.

По-перше, майже 100% опитаних оцінюють своє ставлення до центральної влади як негативне. Експерт зазначив, що незадоволення діяльністю влади пов’язане передусім з економічними негараздами, подорожчанням життя та девальвацією гривні.

По-друге, люди не розуміють процесів, що відбуваються в Україні. Зблизька спостерігаючи страхіття війни, вони не бачать політичних кроків держави, яка виглядає далекою й чужою. 

По-третє, вкрай низький рівень довіри до національних ЗМІ. Сергій Карелін наголосив, що Москва впевнено виграє інформаційну війну за уми місцевих мешканців, зокрема, через те, що навіть на вільних та звільнених територіях Донецької області немає жодних завад для трансляції російського телебачення.

«Більше того, безперешкодно дивляться навіть сепаратистські канали, бо доходить сигнал з Донецька», – запевнив експерт.

Не дивно, що, не розуміючи тонкощів ситуації, істинних цілей Москви та її маріонеток «днр/лнр», переважна більшість опитаних мешканців висловилася за надання «народним республікам» автономії в складі України, що, на їхню думку, може припинити війну. Обираючи серед варіантів виходу з конфлікту, люди схиляються переважно до того, щоб визнати «днр/лнр» автономними суб’єктами у складі України.  Майже одностайно негативно опитувані ставляться до мобілізації.

Очевидно, що за цих умов надзвичайно важливою є ефективна інформаційна політика Києва, однак, наразі влада не здійснює жодних кроків у цьому напрямку.

Одне звернення Києва до мешканців Донбасу за рік війни

Сергій Карелін наголосив, що через відсутність притомної інформаційної політики та брак уваги до місцевих мешканців з боку Києва люди втрачають надію й розчаровуються у владі.

«Єдиний раз, коли прес-офіцер АТО звернувся до людей, що проживають на окупованій території, сталося на річницю звільнення Красного Лиману. Він сказав, що вони є громадянами України, що усе робиться для того, щоб їх звільнити. Це був єдиний виступ за весь рік, але це було сприйнято й патріотами України, які знаходяться на тій території, і всіма громадянами, як позитивний крок», – зазначив експерт.

Сергій Карелін підкреслив, що людей дезорієнтує невизначеність влади, яка виявляється навіть у тому, що на посадах залишились майже всі представники місцевої влади, які підтримували сепаратистів та організовували «референдум». Єдиний виняток становить Слов’янськ, де після звільнення було призначено виконувача обов’язків мера Олега Зонтова.

«Тому що там були бойові дії. Ми виявили тенденцію, що там, де були бойові дії, люди вже хочуть змін. А там, де бойових дій не було – приміром, на заході області – люди ще не зрозуміли, що таке війна, тому там дуже великий прошарок сепаратистів», – сказав аналітик.

За його словами, від самого початку війни влада мала подбати про створення окремої інформаційної стратегії щодо Донбасу.

«Я не бачу жодної стратегії, але її доцільно було започаткувати з самого першого дня війни. По-перше, для того, щоб люди не розчарувалися загалом в державі, а не тільки в її очільниках, як це спостерігається зараз. Для того, щоб давати надію всім людям, які перебувають на окупованих територіях і є заручниками окупантів. Щоб показувати, що є план із повернення територій, є розуміння, що всі, хто в заручниках, є громадянами України. Це головний посил, якого зараз немає», – резюмував експерт.  

Він зазначив, що КПСД передала результати дослідження та пропозиції в Міністерство інформаційної політики й очікує на реакцію. 

Розмову вів Сергій Стуканов

Фото - Урядовий кур`єр

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ