Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Мовна стаття» нового освітнього закону не вплине на польські школи в Україні, - Гриневич

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/8
Cьогодні, 26 жовтня, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрілась із представниками польської громади у Львові. Під час зустрічі освітяни та громадські діячі польської національності обговорили з міністром скандальне мовне питання нового Закону України «Про освіту», інформує кореспондентка Гал-інфо.

За результатами зустрічі Лілія Гриневич провела брифінг, під час якого заявила, що «мовна стаття» нового Закону наробила галасу у зв’язку з поширенням в Україні та закордоном неправильного її трактування.

«Щодо того, що ми будемо закривати школи з мовами національних меншин, щодо неможливості навчатися мовою національних меншин – це неправда. Україна дотримується своїх міжнародних зобов’язань і діти в таких школах зможуть навчатись мовою своєї меншини. Але при цьому ми розширюватимемо вживання української мови, тому що для повноцінної професійної самореалізації, здобуття вищої освіти в Україні та посідання державних посад кожен громадянин повинен мати можливість навчитися вільно володіти державною мовою», - наголосила міністр освіти.

Гриневич також пояснила, як саме Міносвіти планує збільшити вживання української мови у школах нацменшин. Згідно з Законом, під час навчання у початковій школі діти вивчатимуть усі предмети (серед них буде і українська) рідною мовою, а з 5 класу у навчальних закладах запроваджуватимуть двомовне навчання. Тоді один предмет або вивчатиметься обома мовами одночасно (і рідною, і державною), або ж частина предметів вивчатиметься рідною, а інша – українською.

Окрім цього, школи зможуть обирати кількість годин навчання українською мовою, наголосила міністр освіти. Разом з тим, навіть мінімальна кількість часу на певному етапі навчання повинна гарантувати доведення рівня якості володіння українською мовою до такого, коли людина може повністю реалізуватись у професійному плані. Для досягнення цієї мети у школах різних нацменшин планують запровадити різні підходи до вивчення державної мови та до розширення її використання.   

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/2

Деталізація методу запровадження «мовної статті» в українських школах з’явиться у Законі України «Про загальну середню освіту», над яким, за словами Лілії Гриневич, міністерство зараз працює.

Гриневич також розповіла, що «мовну статтю» подали на розгляд та оцінку Венеційської комісії, експерти якої перебуватимуть в Україні з 31 жовтня по 1 листопада. Коли експертні висновки будуть готовими, Міносвіти обов’язково їх врахує у подальшій роботі над Законом.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

«Всі міжнародні зобов’язання, що стосуються забезпечення прав національних меншин в сфері освіти, говорять про те, що представники нацменшин мають право навчатись та вивчати рідну мову, але це не має перешкоджати володінню державною мовою», - наголосила Гриневич і додала, що Міносвіти схвильоване ситуацією в деяких школах з мовою нацменшин, учні яких не володіють державною мовою.

«Хочу наголосити, що це не стосується шкіл з польською мовою навчання. В них вже сьогодні частина предметів викладається українською мовою, тобто тут вже застосований підхід, описаний у новому Законі», - підсумувала міністр освіти. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ