Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ дозволив завезти сироватку проти ботулізму з Росії

В Україні стрімко зростає кількість випадків зараження ботулізмом через вживання в'яленої риби. Але у країні не зареєстровано жодного препарату проти цього захворювання.

Як повідомили в МОЗ, на сьогодні в Україні відсутня реєстрація таких медичних імунобіологічних препаратів, як протиботулінічні сироватки, сироватка проти отрути гадюки та павука каракурта. Запас цих препаратів закінчився ще 2014 року.

"Як повідомили у МОЗ, дія сертифікату про державну реєстрацію цих препаратів, зокрема, сироватки протиботулінічні типів А, В, E кінські очищені концентровані рідкі закінчилася 2014 року. Тоді розглядали питання державної перереєстрації протиботулінічної сироватки, однак заявник - Федеральне державне унітарне підприємство РФ - не надав матеріали реєстраційного досьє для проведення експертизи з метою перереєстрації цього препарату", – йдеться у повідомленні.

Тому Міністерство охорони здоров'я видало дозвіл на одноразове ввезення в Україну незареєстрованих ліків проти ботулізму, правцю та укусів гадюк.

Дозвіл передбачає ввезення в Україну такої кількості препаратів: проти ботулізму – 1500 доз; проти отрути гадюки – 1200 доз; проти правцю – 70 тис. доз. За словами фахівців МОЗ, цієї кількості має вистачити для потреб регіонів.

Крім цього, МОЗ України наголошує, що компанії, які звернуться з відповідним клопотанням щодо ввезення гуманітарної допомоги цієї групи препаратів, отримають погодження у найкоротший термін.

Упродовж останнього тижня у трьох областях України зареєстрували випадки захворювання на ботулізм, пов'язані з вживанням рибної продукції. Зокрема, летальний випадок стався у Києві.

Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ