Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

МОЗ порушило законодавство на 214 млн грн – Рахункова палата

Рахункова палата встановила, що Міністерство охорони здоров'я України не забезпечило ефективних рішень, спрямованих на вирішення потреб та забезпечення хворих ліками, – повідомила прес-служба Рахункової палати.

Зокрема, не розроблено ефективних критеріїв відбору лікарських засобів та виробів медичного призначення для закупівлі за державні кошти, не проводився моніторинг цін.

Встановлено, що міністерство не володіє інформацією про реальні потреби закладів охорони здоров'я, що перешкоджає ефективному використанню коштів.

У 2010-2011 роках МОЗ використало 214,5 млн грн з порушенням законодавства. Це більш ніж половина коштів, витрачених на закупівлю лікарських засобів і виробів медичного призначення, які поставлялися до медзакладів нерівномірно, із запізненням до п'яти місяців, а також із меншими, ніж планувалось, термінами придатності.

Зволікання із внесенням медпрепаратів до реєстру оптово-відпускних цін призвело до закупівлі п'яти препаратів для лікування хворих на гемофілію за цінами, які на 30-40% перевищили зареєстровану. Як наслідок, зайві бюджетні витрати становили 4,2 млн. гривень.

Особливий наголос Колегія Рахункової палати зробила на тому, як міністерство забезпечує медикаментами хворих дітей. У 2010 році за рахунок державного бюджету передбачалося лікування 21 дитячої хвороби, однак коштів було заплановано тільки на забезпечення лікування п'яти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ