Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ України прокоментувало заяви про прострочені медикаменти для онкохворих дітей

Маніпуляція фактами – це завжди шкода. Свідомо чи ні, проте викривлення інформації вводить суспільство в оману та не сприяє вирішенню ситуації. Особливо цинічною виглядає маніпуляція, яка здійснюється на здоров’ї дітей, - Моз України.

Як зазначили в прес-службі МОЗ України, зараз поширюється інформація про прострочені медикаменти для онкохворих дітей в Охматдит, які поставляли наші міжнародні партнери Crown Agents. І розповсюджують її люди, які несуть особисту відповідальність за ситуацію, що склалася.

"Екс-головний позаштатний дитячий гематолог Світлана Донська разом із керівником відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту Олегом Рижаком звинувачують Crown Agents in UA та нинішню команду Міністерства охорони здоров’я України в поставці препаратів по дитячій онкології із коротким терміном придатності та марному витрачанні державних коштів на непотрібні медикаменти.

Звертаємо увагу на той факт, що закупівлі відбувалися виключно у чіткій взаємодії з профільними робочими групами Міністерства охорони здоров’я України, які були відповідним чином проінформовані та погоджували всі пропозиції в процесі закупівель: перелік лікарських засобів, виробників, строки придатності та графіки постачання. Виключно після отримання офіційного погодження з боку робочої групи Міністерства укладалися угоди з Crown Agents in UA та розпочинався процес постачання.

Світлана Донська та Олег Рижак є досвідченими експертами у галузі онкології та членами робочих груп, що формують номенклатуру та державне замовлення на препарати для онкологічних хворих. Під час формування обсягу закупівель за кошти 2015 року вони особисто поставили підписи під документами з обсягом поставок для Охматдиту. Є скани паперів із їхніми підписами, які підтверджують, що 50% від замовленої кількості препаратів сандимун та орунгал буде поставлено до лікарні з обмеженим терміном придатності (менше року) та решта 50% зі звичайним терміном придатності.

Те, що тепер на складі Охматдит лишаються непридатні до використання препарати – відповідальність виключно робочої групи, яка узгоджувала поставки із закупівельною компанією.

З року в рік обласні лікарні та НДСЛ “Охматдит” замовляють надлишкові кількості медикаментів, які не встигають використовувати протягом їх терміну дії та згодом списують. Для прикладу, у 2015 році для онкохворих дітей було замовлено 3 673 ампули протигрибкового препарату Ноксафіл. З них 484 ампули не встигли використати, оскільки у них закінчився термін придатності, а в лікарнях досі залишаються придатні залишки препарату у кількості близько 1000 одиниць. При цьому у 2016 році його знову замовляють у кількості 2 129 одиниць та стверждують, що річна 100% потреба хворих – 4 838 одиниць.

Зі свого боку Міністерство охорони здоров’я України докладає всіх зусиль задля того, щоб державні закупівлі були реалізовані належним чином та у повному обсязі. Ліки по дитячій онкології за кошти 2016 року вже поставлено 14% від загальної профінансованої потреби, згідно з постановою КМУ №557. Незабаром очікуємо на нові поставки. У свою чергу, у 2017 році бюджет на закупівлю медикаментів для онкохворих дітей у 2017 році було збільшено у 1,5 рази.

Міністерство охорони здоров’я також докладе максимальних зусиль та допомагатиме Генеральна прокуратура України знайти винних у ситуації, що склалася з дитячою онкологією в країні.

Міністерство вважає, що жодні політичні інтереси чи амбіції не можуть стояти на заваді лікуванню онкохворих дітей, які стають об’єктами політичних маніпуляцій", - зокрема зазначено на офіційній сторінці МОЗ України у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ