Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Мультимедійний проект Причина розстрілу - історія однієї сімї
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Мультимедійний проект «Причина розстрілу» - історія однієї сім'ї

Проект «Причина розстрілу» створений групою слухачів лабораторії веб-документалістики «Час переглядати», що організована Міжнародним Меморіалом в 2015 році. Ідеологи і організатори лабораторії - Світлана Шуранова і режисер Ольга Кравець

Причина розстрілу – це мультимедійний документальний проект. Це розповідь про спростування сімейних міфів, які склалися в XX столітті від імені Дар'ї Ільяшенко, правнучки розстріляного в 1938 році у Владивостоці Євгена Ільяшенко. Тексти, фотографії, відео, архівні документи, фрагменти з хроніки 30-их років, анімація й інфографіка утворюють інтерактивний лонгрід, в якому кожен читач може вільно переміщатися, сам вибираючи, яка частина історії йому цікава. За рахунок переходу від високих історичних наративів до долі конкретної людини, конкретного імені, фотографії, особи, родини та життя, в переведенні на цифровий інтерфейс команда проекту сподівається продовжити розмову про вплив репресивного режиму на життя людей і надихнути сучасників на власні архівні розслідування.

Сім'я Ільяшенко брала участь в лабораторії по веб-документалістиці «Час переглядати», що організована Міжнародним Меморіалом в 2015 році. В ході лабораторії навколо Даші сформувалася команда, яка вирішила розповісти історію цієї сім'ї, використовуючи можливості нових медіа.

Команда працювала з документами московських архівів: Державного архіву Російської Федерації, Російського державного архіву соціально-політичної історії, Російського державного військового архіву, Російського державного архіву економіки, Російського державного архіву кінофотодокументів. А також з архівом Музею Арктики і Антарктики, архівом музею Російського географічного товариства, Центральним державним архівом історико-політичних документів Санкт-Петербурга. Потрібно відзначити, що співробітники Меморіалу мали успішний досвід взаємодії з фондами Музею Арктики і Антарктики на початку 2000-х, але команді «Причина розстрілу» було відмовлено у співпраці, так як музей «вважає некоректним будь-яким чином пов'язувати роботу з репресіями». Команда проекту також зверталася в архівів в Томську (Державний архів Томської області), в Петропавловську-Камчатському (Державний архів Камчатського краю), в Єкатеринбурзі (Державний архів Свердловської області). В ході архівного розслідування Дарина Ільяшенко виявила загублену гілку сім'ї, зв'язок з якою був перерваний у зв'язку з арештом її прадіда: виявилося, що у Євгена Ільяшенко була рідна сестра.

Перейти до перегляду проекту «Причина розстрілу»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ