Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Музей народної архітектури і побуту може отримати ім’я Климентія Шептицького

На сесії Львівської міської ради, 10 листопада, мають намір розглядати питання щодо присвоєння Музею народної архітектури та побуду ім’я блаженного Климентія Шептицького. Брати Шептицькі заснували на території сучасного Музею Свято-Іванівську Лавру Студійського уставу УГКЦ. Перенесення храму з с. Кривки, який був збудований у 1763 році невідомим майстром, дало початок заснування у Львові унікального Музею архітектури та побуту.

Як стало відомо Гал-інфо, відповідний проект рішення вже зареєстрований у Львівській міській раді. Депутати різних фракцій готові підтримати таку ініціативу.

Варто також додати, що Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) звернувся з листом до міського голови Львова та голів депутатських фракцій Львівської міської ради з проханням присвоїти ім’я блаженного Климентія Шептицького Музею народної архітектури та побуту у Львові.

У листі Митрополит Ігор зазначає, що основні наукові дослідження та архівні документи засвідчують, що блаженний Климентій Шептицький разом із своїм братом Митрополитом Андреєм Шептицьким заснували на сучасній території Музею монашу обитель у 1927 році – Свято-Іванівську Лавру Студійського уставу УГКЦ.

Зокрема, брати Шептицькі перенесли головний храм Лаври – церкву Св. Миколая Чудотворця з с. Кривки, яка була збудована у 1763 році невідомим майстром. Цей храм зараз є головним об’єктом Музею. Перенесення церкви дало початок творенню Музею народної архітектури та побуту у Львові.

«Звертаюся до Вас з проханням про підтримку ініціативи, яка вже витає у львівському громадському просторі довший час, присвоїти ім’я блаженного Климентія Шептицького Музею народної архітектури та побуту у Львові. Переконаний, що цей крок не тільки відродить історичну справедливість по відношенню до його особи, але піднесе велич цієї інституції та цього місця, яке є так милим і дорогим жителям і гостям нашого міста», - йдеться в листі Митрополита Ігора.

Додамо, що до міського голови Львова з приводу присвоєння Музею народної архітектури та побуту імені блаженного Климентія Шептицького зверталися вже неодноразово від початку 2016 року. Однак, жодної відповіді не було.

З архіву монастиря Студитів у Вудстоку (Канада).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ