Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Музей УКУ запрошує відвідати ІХ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Лемківська писанка»

Вивчати прадавні звичаї українського народу, зберегти і розвинути лемківське писанкарство – такою є мета ІХ Всеукраїнського фестиваль-конкурсу «Лемківська писанка», який відбудеться 24 березня о 13.00 год. в приміщенні Музею УКУ по вул. Хуторівка, 35 а. Про це повідомили організатори.

«Фестиваль – це справжнє свято лемківської писанки, яка є оберегом людини, Батьківщини, згадок про унікальну культуру найзахіднішої гілки українського народу – Лемківщини. Українцям варто знати свою історію і цікавитися таким особливим видом мистецтва, в якому народні майстри закодовують символи добра і щастя. Запрошуємо усіх охочих відвідати фестиваль», - зазначає директор Музею УКУ Андрій Цибко.

Гостей фестивалю привітає ректор УКУ о. Богдан Прах, голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина, голова Львівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Степан Майкович, молодший хор Львівської державної хорової школи «Дударик» ім. Миколи Кацала.

Організатори фестивалю: Львівська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина», Фундація дослідження «Лемківщини», Дитяча школа народних мистецтв Львівської міської ради Сихівського району, Український католицький Університет.

У рамках фестивалю відбудеться також і виставка творчих робіт Центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус» з малювання і популяризації української ікони на склі, яку започаткували ще у 2016 році.

У майстер-класах з малювання впродовж року взяли участь більше 20 друзів «Емаусу» - людей з особливими потребами. Вони ознайомилися із історією української ікони на склі і спробували створити свої власні, орієнтуючись на зразки в Музеї УКУ.

Повчитися малювати і відчути себе народним майстром можна буде на спеціальних майстер-класах, які будуть проводити майстри-писанкарі з 14.00 до 18.00 год. Серед майстрів: Петро Данилюк, Ольга Сова, Катерина Поднєжна, (м. Кременець); Зеновій Пеньонжек (м. Бучач), Марія Понізовська (Городоцький р-н); Марія Хомик (м. Львів); Соломія Сенчак, Ольга Пенцко та Софія Канас (Дитяча школа народних мистецтв Львівської міської ради).

Фестиваль продовжить свою роботу 25 березня в Дитячій школі народних мистецтв Львівської міської ради Сихівського району і завершиться 26 березня спільною молитвою в Лемківській церкві св. Володимира та Ольги та відкриттям виставки «Писанкові барви» в Музеї народної архітектури та побуту.

Місце проведення: Музей УКУ у філософсько-богословському корпусі по вул. Хуторівка, 35а.

Час: 24 березня 2017 р. о 13.00 год.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ