Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Музейна рада при Мінкультури розглянула проблематику чорної археології в Україні

1 грудня в Міністерстві культури України відбулося засідання Музейної ради під час якого розглядалася низка питань, пов’язаних з існуючою проблематикою чорної археології та палеонтології в Україні. З метою напрацювання рекомендацій з окреслених питань до участі у засідання були запрошені фахівці та експерти з питань чорної археології та палеонтології. Про це йдеться на сайті Міністерства культури України.

За словами експертів,  через недосконале законодавче визначення поняття археологічних предметів та відсутність зрозумілої процедури визнання палеонтологічних об’єктів культурними цінностями виникає проблема розквіту «чорної» археології та палеонтології. Як наслідок, цінні  у науковому плані експонати потрапляють не у колекції державних музеїв, а на чорний ринок та  призводить до руйнування об’єктів.

Після обговорення згаданих питань, членами Музейної ради було прийнято рішення ініціювати перед Мінкультури опрацювання питання внесення змін до чинного законодавства з метою заборони обігу предметів археології і вилучення у державну власність археологічних предметів, що перебувають у цивільному обігу, та представити на розгляд Музейної ради відповідний проект закону.

Зокрема, членами Музейної ради було вирішено звернутися до органів державної влади та органів місцевого самоврядування з інформацією про проблему грабіжництва та руйнування  археологічних предметів та закликом до запобігання їх незаконного експонування в музеях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ