Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МВС презентувало Поліцейську мережу протидії домашньому насильству

Міністерство внутрішніх справ презентувало Поліцейську мережу протидії домашньому насильству, - Урядовий портал.

Метою проекту є створення ефективної системи виявлення, реагування та протидії випадкам домашнього насильства, а також відновлення довіри громадян до поліції. Головна інновація – у мережі працюватимуть переважно жінки. Про це заступник Міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва повідомила під час презентації Поліцейської мережі протидії домашньому насильству, що відбулася у центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

Три пілотні проекти найближчим часом будуть запущені у Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси та місті Сєверодонецьк Луганської області.

За даними Програми розвитку ООН, близько 60% відсотків жінок в громадах регулярно страждають від фізичного насильства. «В Україні виявляються лише 10% всіх випадків домашнього та гендернообумовленого  насильства», – наголосила Анастасія Дєєва, підкреслюючи гостроту цієї проблеми.

Нова поліцейська мережа, за словами заступника глави МВС, не буде окремим підрозділом у системі Національної поліції. Мережа передбачає тісну взаємодію працівників превенції, слідства, карного розшуку та патрульної служби, які працюватимуть у мобільних групах, що спеціалізуються на протидії домашньому насильству.

У мобільних групах будуть задіяні як чоловіки, так і жінки. Однак більшістю із залучених будуть жінки. «Ступінь довіри до жінок більший, адже в них постраждалі не бачать агресора, їм не бояться відчиняти двері», – прокоментувала інновацію шкільний офіцер поліції Ганна Чумас, яка в службовій діяльності неодноразово стикалася із випадками домашнього насильства.

«Групи працюватимуть за чітким алгоритмом взаємодії з операторами лінії «102», патрульною поліцією та соціальними службам. В основі алгоритму практика «case management» – персоналізований підхід до роботи з постраждалими в кожному окремому випадку з врахуванням їх інтересів та кращих світових практик», – наголосила Анастасія Дєєва.

Окремо вона звернула увагу на важливість продуманої та ефективної інформаційної кампанії, що є невід’ємною частиною попередження й реагування на випадки домашнього насильства.

Також під час презентації йшлося про збільшення кількості виявлених правопорушень, пов’язаних із насильством у сім’ї, та звернень потерпілих. Ці показники свідчать про зростання довіри населення до поліції.

Захід організовано Міністерством внутрішніх справ України та IREX в рамках проекту з «Комунікаційної підтримки та залучення громадськості до процесу реформ».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ