Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ми сподіваємося, що вже цього року Львівську галерею мистецтв переведуть на державне утримання — Тарас Батенко

Львівська обласна влада сподівається, що вже цього року Львівській галереї мистецтв нададуть статус національної та переведуть на державне утримання — про це сьогодні, 14 лютого 2007 року, під час прес-конференції повідомив заступник голови Львівської ОДА Тарас Батенко.
«Нещодавно ми вітали у Львові прем’єр-міністра України Віктора Януковича. За підсумками його візиту ми очікуємо виходу окремого доручення про надання Львівській галереї мистецтв статусу національної та переведення її на державне утримання, тобто на фінансування з Державного бюджету. Ми сподіваємося, що це станеться вже цього року», — розповів Тарас Батенко. За його словами, на сьогодні Львівська галерея мистецтв майже стовідсотково утримується з обласного бюджету, а кошти з Держбюджету надходять лише у вигляді субвенцій. Річне утримання галереї складає 5,2 млн. грн.
Львівська галерея мистецтв – один з найбільших художніх музеїв України. Колекція музею об’єднує унікальні твори живопису, скульптури, графіки, декоративно-ужиткового мистецтва країн Західної та Східної Європи від ХV-го до ХХІ-го ст. Загалом зібрання Галереї налічує близько 60 тисяч одиниць зберігання. Міжнародне визнання мають колекції українського портрету, дерев'яної барокової скульптури, твори Й.-Г.Пінзеля; полотна Ж. де Ла Тура, Ф. Жерара, Я. Цуккі, Я. Матейка, Я. Мальчевського, рисунки Б. Шульца, що належать Галереї.
Основою музею стала колекція західноєвропейського мистецтва (близько 2 тис. одиниць зберігання, у тому числі – близько 400 картин) українського цукрового магната І. Яковича, яку магістрат Львова придбав у 1907 р. спеціально для створення Міської галереї. До І Світової війни і в міжвоєнний період збірка поповнювалася переважно творами польських художників (сьогодні – це третя за значенням колекція, після Варшави і Кракова).
У 1939–1946 рр. до Галереї були передані частини колекцій музею ім. Любомирських, Ставропігійського братства, Історичного музею у Львові. В 1950–1960-х рр. за рішенням радянського Міністерства культури в Галереї був створений відділ російського та радянського мистецтва, для якого придбали й передали твори І. Репіна, К. Коровіна, І. Левітана, П. Вільямса та багатьох інших відомих майстрів.
На початку 1960-х рр. директором музею став Б.Г. Возницький, і галерея розгорнула активну збиральницьку діяльність творів регіонального мистецтва, в результаті чого постали збірки ікони, портрету, скульптури ХV–ХІХ ст., колекція художників львівської школи XX ст.
У 1965 р. почалася реставрація Олеського замку, який відкрили в 1975 р. Далі настає черга Золочівського і Підгорецького замків. Всі вони сьогодні входять у єдиний музейний комплекс «Львівська галерея мистецтв», який налічує загалом 15 філіалів.
В 2000 р. ЛГМ передали палац Потоцьких у Львові. Це дозволило розширити експозиційні площі, показати багато творів європейського мистецтва, що знаходилися раніше у фондах. В результаті створення нових експозицій у 2004 р. в залах палацу Потоцьких тепер представлене європейське мистецтво ХУ–ХУІІІ ст., а мистецтво XIX–XX ст. експонується в залах палацу В. Лозинського, що належить музею з 1914 р. Сьогодні ЛГМ - один з основних туристичних об'єктів Львівщини.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ