Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ми вистоїмо лише об’єднаними, - Порошенко виступив у найстарішому університеті Нідерландів

Президент Петро Порошенко під час робочого візиту до Королівства Нідерланди виступив у найстарішому у країні Лейденському університеті, обговоривши з присутніми тему європейських цінностей та стабільності, боротьби з тероризмом, повідомила прес-служба Президента України.

Глава держави наголосив, що, починаючи з Революції Гідності, українці боряться за свободу і демократію, зробивши євроінтеграцію національною ідеєю. В той же час, Європейський Союз перебуває під потрійним тиском проблем тероризму, біженців і агресивної політики Росії. Через це багато європейців відчувають втому і розчарування, називаючи себе євроскептиками та виступаючи за поступки Росії. «Майбутнє належить сміливим», – наголосив Глава Української держави.

Президент зазначив, що Росія спробувала купити Україну, а пізніше – знищити як державу. «Дехто стверджує, що ця війна – за землю, а не за цінності, і, отже, це не європейська справа. Я не погоджуюсь. Окуповані території знаходяться під темною хмарою – це не лише беззаконня нових «авторитетів», але нетерпимість, расизм та антисемітизм», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що основами існування ЄС є європейська єдність, верховенство цінностей та цілісність кордонів. Однак, це не сприймається в Росії. «Захід прагне коло довіри; Росія хоче коло впливу», – сказав Президент.

«Пом'якшення політики ЄС не зупинить Росії. В довгостроковій перспективі Росія шукатиме панування, а не компромісу. Москва вважає, що за нафтодолари можна купити душу Європи», – наголосив Глава держави. Петро Порошенко підкреслив, що необхідно бути сильними та прихильниками ідей, які принесли успішний розвиток Європі, головними серед яких є свобода, демократія, повага до прав людини, солідарність та співчуття. «Принцип Європи, який зробив континент сильнішим, – ідея свободи, зокрема свободи особистості, є більш цінною, ніж геополітичні інтереси великих гравців», – підкреслив Президент, наголосивши, що російська політика спрямована на розкол ЄС.

Глава держави зазначив, що імплементація Угоди про асоціацію України з ЄС є шансом для України стати більш розвиненою, реформованою та демократичною. Тому українці сподіваються на мудре рішення громадян Нідерландів на референдумі щодо Угоди.

Президент підкреслив, що нині для Європи та України настали важкі часи, і надзвичайно важливим для всіх є досягнення миру в Українській державі. «Для України – бо це наш шанс на виживання. Для ЄС – бо сусід з військовим конфліктом викликає дискомфорт. Для Росії – тому що санкції дійсно працюють», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що за останні роки світ змінився, у відносинах між Заходом та Росією постали окуповані Крим та частина Донбасу, Сирія. «Торгівля з диктаторами часто більш вигідна, ніж підтримка демократій. Але давайте сподіватись, що ЄС не поховає свою совість в Україні», – сказав Президент, додавши, що світ не має забувати жертв, які загинули від атак Росії, і зробити все можливе для притягнення до відповідальності винних, в тому числі в катастрофі літака МН-17.

«Ми вистоїмо лише об'єднаними. Роз'єднаними – ми програємо», – наголосив Петро Порошенко.

Президент відповів на питання, зокрема, щодо очікувань від головування Нідерландів у Раді ЄС, щодо Криму.

Лейденський університет був заснований у 1575 році принцом Вільгельмом Оранським. Його студентами свого часу були Королева Юліана, Королева Беатрікс і Король Віллєм-Александр. У Лейденському університеті навчається близько 24 тис. студентів. У закладі, зокрема, навчались прем'єр-міністри Нідерландів, в тому числі нинішній – Марк Рютте, дев'ять іноземних лідерів та шістнадцять лауреатів Нобелівської премії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ