Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мирослав Маринович - "Почесний громадянин міста Львова"

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/2
Сьогодні, 5 травня, під час засідання урочистої сесії Львівської міської ради з нагоди Дня міста Львова звання "Почесний громадянин міста Львова" присвоєно правозахиснику, колишньому політв’язеню, релігієзнавецю та публіцисту Мирославу Мариновичу. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 27 квітня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати внесли зміни до Положення про почесні відзнаки територіальної громади Львова.

Враховуючи вагомий внесок осіб, яким присвоєно звання «Почесний громадянин міста Львова», у розвиток економіки, науки, культури, соціальної сфери, а також у підвищенні авторитету Львова на державному і міжнародному рівнях, вважаємо за необхідне передбачити можливість встановлення додаткової соціальної гарантії для окремих Почесних громадян міста Львова у вигляді щомісячної виплати у розмірі 5 000 грн. відповідно до розпоряджень Львівського міського голови.

Діяльність.

Віце-ректор з питань призначення і місії університету (УКУ). Президент Інституту релігії та суспільства у Львівській богословській академії. Нагороди: «За інтелектуальну відвагу» (2004), «За мужність» I ст. (2006), орден Свободи (2008), Орден Лева Львівської міської ради (2015), орден Князя Ярослава Мудрого V ст. (2017); Кавалерський хрест «За заслуги (Польща, 2006), нагороди ім. Ігнація Падеревського (Польща, 2012), Єжи Гедройця (Польща, 2016); Медаль Свободи ім.Трумена-Рейгана (США, 2014); Почесний громадянин Дрогобича (2010).

Маринович М.Ф. народився 4 січня 1949р. в с.Комаровичі Старосамбірського району Львівської області. 1955р. сім’я переїхала до м.Дрогобича, де Мирослав закінчив школу. 1972р. закінчив навчання у Львівській політехніці.

Під час навчання потрапив під нагляд КДБ за вільнодумство. У 1975р. М.Маринович переїхав до Києва, а з 1976р. став одним з 10 членів-засновників створеної Миколою Руденком правозахисної Української Гельсінської групи. У 1977р. був заарештований і засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду» до 7 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. Концтабір відбув в Пермській обл., а заслання в Казахстані, де через 3 роки був «помилуваний» генсеком СРСР М.Горбачовим разом з іншими 200 радянськими політв’язнями.

Після ув’язнення 1987 р. повернувся до м.Дрогобича. В 1991р. організував Українську асоціацію Міжнародної Амністії, яку очолював до 1997р.; був членом Громадської ради Українсько-американського бюро захисту прав людини. У 1996-1997 рр. навчався за програмою «Релігія, права людини і релігійна свобода» в Колумбійському університеті (Нью-Йорк) і проходив стажування в Університеті Еморі (Атланта) та Всесвітній Раді Церков (Женева).

Восени 1997р. створив та очолив Інститут релігії та суспільства у Львівській богословській академії, президентом якого є досі. 2000р. після запрошення ректора ЛБА (пізніше УКУ) о.Бориса Гудзяка обійняти також посаду віце-ректора Маринович із родиною переїхав до Львова на постійне проживання.

Друга його посада в УКУ сьогодні – віце-ректор з питань призначення і місії університету. Крім праці в УКУ, М.Маринович веде велику громадську, наукову й мирянську роботу; виступає не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу; є членом Ініціативної групи «Перше грудня», Несторівської групи.

Має численні публікації у періодичній вітчизняній та закордонній пресі. Головні напрями його інтересів: права людини, релігієзнавство, екуменізм, міжнаціональні, міжрелігійні та міжконфесійні стосунки, проблеми державотворення, соціокультурні проблеми. За свою невтомну працю отримав різні державні та громадські нагороди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ