Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Миротворці – не панацея для України, - Геращенко

Питання миротворців, як ініціатива, вперше прозвучала від нашого президента, від міністра закордонних справ у 2015 році, але тоді вона не була почута і сприйнята нашими світовими партнерами. Зараз можна сміливо говорити, що крига скресла. Про це сьогодні, 27 вересня, під час брифінгу у Львові заявила перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

«Україна не ставиться до питання миротворців як до панацеї. Ми всі чудово усвідомлюємо, що будь-яка миротворча місія заходить на територію конфлікту тільки після встановлення сталого миру. Тому дуже важливо знайти тиск на Російську Федерація для віднайдення миру на Донбасі», - сказав Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що не було жодного виступу президента, де б не згадувався Крим.

«Усі ці завивання про зраду, що начебто Україна готова відмовитись від Криму, аби повернути мир на Донбасі, не відповідає дійсності. Ми розглядаємо обов’язкове відновлення територіальної цілісності та суверенітету України у двох контекстах – це деескалація та деокупація і Донбасу і Криму.

Важливо, що паралельно зараз триває серйозна робота в норманському форматі відносно цієї карти, щодо виконання мінських угод, і ключове питання – це питання безпеки. Без цього неможливо перейти до виконання інших пунктів», - наголосила Ірина Геращенко.

За її словами, Україна вимагає, щоб мандат миротворчої місії розповсюджувався на всю територію Донбасу аж до російського кордону.

«Місія повинна мати поліцейські функції, які будуть стосуватися дотримання миру. У цій місії не може бути жодного росіянина, а вони зараз там є. Досить вже представників країни агресора! Росія на сьогодні блокує усі рішення Ради Європи, і питання не в тому, коли наші партнери подадуть резолюцію, а важливо, щоб за неї проголосували. Тому весь цей час велася дуже велика робота по роз’ясненню нашої позиції щодо цієї місії», - сказала Ірина Геращенеко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ