Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Митників України пропустять через етичне сито

Затверджено Правила етики поведінки посадових осіб Митної служби України. Про це повідомила сьогодні, 17 листопада, прес-служба Державної митної служби України. Ці правила встановлюють загальні вимоги до етики поведінки посадових осіб митної служби України, яких вони повинні дотримуватися як під час виконання своїх службових обов’язків, так і в позаробочий час. Повідомила прес-служба Держкомслужби.

 

Відповідно до Правил, посадова особа митної служби не повинна публічно демонструвати свої релігійні або політичні переконання чи уподобання, свої симпатії, антипатії чи виняткову увагу до окремих осіб чи груп осіб.

 

Посадова особа митної служби не може брати участь у страйках та вчиняти інші дії, що перешкоджають нормальному функціонуванню органів державної влади.

 

Посадова особа митної служби повинна сприяти публічності та відкритості у діяльності митної служби та зобов’язана:

вимагати надання повної та достовірної інформації, яка стосується вирішення питань, що належать до її компетенції;

пояснювати та обґрунтовувати свої рішення та (або) дії у порядку, встановленому правовими актами;

надавати необхідну інформацію колегам, іншим державним службовцям та громадськості у порядку та за умов, передбачених законодавством України;

 

Принцип політичної нейтральності.

 

Посадова особа митної служби повинна дотримуватись у своїй поведінці політичної нейтральності та зобов’язана:

незалежно від своїх власних політичних поглядів сумлінно виконувати свої службові обов’язки відповідно до вимог законодавства України;

не підписувати будь-які політичні або ідеологічні документи;

не брати участь як посадова особа в будь-яких політичних акціях;

не використовувати своє посадове становище в інтересах політичних партій, інших громадських організацій;

не використовувати своє посадове становище для передвиборчої агітації на свою користь або на користь інших кандидатів, політичних партій, виборчих блоків.

 

Посадова особа митної служби зобов’язана:

чітко розмежовувати службу і приватне життя;

заявляти про наявність у неї конфлікту інтересів;

вживати заходів для запобігання виникненню та усунення конфлікту інтересів.

 

Морально-етичним обов’язком посадової особи митної служби є неприпустимість створення приводу та підстав для вручення подарунка або іншого виду винагороди у зв’язку з виконанням нею своїх службових обов’язків.

 

У разі, коли посадова особа митної служби виявила у службовому приміщенні чи отримала в інший, незалежний від неї спосіб, подарунок, вона повинна невідкладно письмово повідомити свого керівника та, у разі потреби правоохоронні органи.

 

Посадова особа митної служби повинна дотримуватись затверджених Держмитслужбою правил носіння форменого одягу та завжди мати охайний вигляд.

 

Морально недопустимо посадовій особі, вдягненій у формений одяг, купувати алкогольні напої та (або) вживати їх у публічних місцях, а також палити у місцях, спеціально не передбачених для цього.

 

Посадові особи не повинні порушувати права інших посадових осіб або надавати привілеї за ознаками національності, походження, мови, раси, статі, віку, соціального, матеріального чи сімейного стану, релігії, переконань, політичних та інших поглядів, посади, яку займає особа.

 

У неробочий час посадова особа митної служби повинна:

поводити себе відповідно до суспільних норм поведінки, аби своєю поведінкою не зашкодити репутації митної служби та її посадових осіб у суспільстві;

не зловживати своїми повноваженнями, не використовувати документи, які підтверджують її посаду та повноваження, з метою прийняття іншими особами сприятливих для неї рішень, вчинення дій чи бездіяльності.

 

Правила  затверджені наказом ДМСУ №1097 від 16.11.2009.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ