Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС Польщі: Конституційна криза завершена

Уряд Польщі підтримує декларацію про повну готовність до об’єктивного та предметного діалогу з Європейською комісією у кожному питанні. Про це мовиться у заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

Документ опублікований дипломатичним відомством Польщі у зв’язку з рішенням виконавчого органу Європейського Союзу про додаткові рекомендації польській владі, що стосуються поваги до верховенства закону.

У повідомленні МЗС Польщі наголошено, що у зв’язку з призначенням 21 грудня нового голови Конституційного суду, політична криза навколо КС завершена.

«Маємо надію, що з цього моменту всі дії Конституційного суду відповідатимуть чинному законодавству», - мовиться у документі. Підкреслено також, що на фоні нових фактів, польський уряд вважає необґрунтованим дотримання Європейською комісією твердження про системну загрозу законності у Польщі.

Міністерство закордонних справ Польщі зазначає, що пропоновані законодавчі зміни, в тому числі ті, що містяться в недавно прийнятих парламентом законах про Конституційний суд, зокрема про організацію та порядок розгляду справ в КС, про статус суддів КС та норми, що впроваджують ці два закони, відповідають європейському законодавству про функціонування конституційного судочинства.

У заяві відзначено, що уряд Польщі ознайомиться зі змістом рекомендацій і у зазначений термін відповість на них.

Нагадаємо, у липні 2016 року Європейська комісія рекомендувала урядові Польщі, зокрема, оприлюднити досі неопубліковані рішення Конституційного суду і дотримуватися їх. У жовтні польський уряд у листі до Комісії відхилив рекомендації, пояснюючи, що їхнє виконання - це порушення закону. Варшава також написала, що Комісія не має повноважень, аби оцінювати узгодження польських законів з конституцією. Теоретично, ігнорування рекомендацій Європейської комісії може довести до пропозиції встановлення санкцій, включно з позбавленням голосу на засіданнях ЄС на рівні міністрів. Проте для цього необхідна одностайність усіх країн, а Угорщина вже попередила, що такої пропозиції не підтримає.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ