Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На Буковині територія підтоплення збільшилась. Шуфрич там практично живе

Зранку 30 червня в Чернівецькій області відбулося чергове засідання центрального міжвідомчого штабу з ліквідації наслідків паводку за участю Міністра МНС Нестора Шуфрича та голови Чернівецької облдержадміністрації Михайла Папієва. Після засідання та обльоту території, постраждалої від стихійного лиха в ніч з 28 на 29 червня, Міністр МНС зазначив, що нічний дощ ускладнив ситуацію, і територія підтоплення збільшилась – насамперед мова йде про сільгоспугіддя, городи та дворогосподарства, у той час як різкого підняття води до вікон чи дахів будинків не спостерігалось, –повідомила прес-служба МНС.

Очільник МНС повідомив, що вчора на 21:00 було відновлено енергозабезпечення всіх 109 населених пунктів. Зараз ще 10 населених пунктів відключені від можливості отримати електроенергію у зв’язку з ускладненнями кліматичних умов, які мали місце в ніч з учора на сьогодні.

На особливому контролі, за словами Н.Шуфрича, знаходиться питання газозабезпечення. Станом на 12:00 30 червня відключено від газопостачання біля 2000 абонентів. „До 3 липня постачання газу на постраждалій території має бути відновлено, а по окремим населенимпунктам воно буде відновлено вже завтра. В місті Чернівці газопостачання планується відновити сьогодні до кінця дня, за виключенням вулиці Хотинської, на якій відновлення газу відбудеться протягом 7 днів, та вулиці Білоруської, щодо якої терміни не визначені у зв’язку зі складним зсувом, який відбувся сьогодні вночі, – заявивМіністр. – Зараз ситуація вивчається, і завтра нам дадуть пропозиції щодо вирішення питання по забезпеченню газопостачання на цій вулиці. Крім того, у Вижницькому районі зараз вивчається питання щодо використання труби через р.Черемош. Унаслідок підняття рівня води в ніч з 29 на 30 червня постачання газу цією трубою було призупинено. Зараз відповідними службами проводиться розвідка щодо технічного стану цього об’єкту, і якщо труба не пошкоджена, постачання нею газу відновиться в найближчі терміни”, – запевнив Н.Шуфрич.

Міністр констатував збільшення кількості відключених телефонних абонентів – з 800 до 1555, – втім запевнив, що протягом сьогоднішнього дня зв’язківці обіцяють повністю відновити телефонний зв’язок.

Одним із найважливіших питань, за словами Міністра, залишається забезпечення постраждалих громадян питною водою –її потребують 20 000 мешканців. Очільник МНС проінформував, що вже забезпечено 26 водовозів ємністю від 3 до 4 тонн та 2 водовози ємністю по 8 тонн. „Згідно з діючими нормами, громадянину потрібно не менше 3 л питної води на добу. У нас є можливість забезпечити кожного приблизно 4-4,5 л води на добу. Крім того, відбувається забезпечення технічною водою”, – запевнив Н.Шуфрич.

Міністр звернувся до засобів масової інформації за допомогою у розшуку зниклих безвісти людей. За інформацією головного управлінняМВС в Чернівецькій області, одна зі зниклих безвісти молода жінка вже знайшлася і повернулася додому, і на сьогодні є 1 загибла жінка та 3 зниклих підлітки: Атімофеєв Іван Петрович, 2001 р.н. з Герцаївського р-ну, Маковій Євген Ярославович 1997 р.н. та Колісник Вадим Олексійович 1996 р.н. з с.Великий Кучерів. „Вадима та Євгена цього року вже тричі повертали до їхніх мам. Їхнє зникнення зафіксовано приблизно о 19:00 28 червня, тобто в період підняття води в регіоні. Нам принципово важливо знати, чи це їх чергова мандрівка, чи вони справді потребують допомоги, тому що на їх розшук кинуто значні сили від МВС та МНС. Я прошу їх, якщо вони в черговий раз вирішили помандрувати, терміново повернутися додому і з’явитися в найближчому пункті МНС або МВС, щоб ми знали, де вони знаходяться” – звернувся Міністр.

Крім того, він повідомив, що прийнято рішення 850 дітей віком до 3 років, які проживають на постраждалих територіях, забезпечити дитячим харчуванням; провести вакцинацію від гепатиту А 3000 осіб, які знаходяться в зоні ризику захворювання, та забезпечити запас ліків на випадок виникнення шлункових захворювань.

Н.Шуфрич разом з М.Папієвим сьогодні оглянули частково зруйноване кладовище у с.Нижні Петрівці, де наразі розкрито 28 могил. Штабом з ліквідації наслідків НС було прийнято рішення про термінове перепоховання не лише зруйнованих могил, а й тих, що знаходяться поблизу зсуву. „Для цього штабом та облдержадміністрацією забезпечено всі механізовані можливості”, – запевнив очільник МНС.

Стосовно фінансування Міністр заявив, що 30 млн з авансового платежу вже є, і решта продовжує надходити до Чернівецького казначейства. Люди отримуватимуть їх через органи місцевої влади найнижчого рівня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ