Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: На дні Індійського океану знайшли найдавнішу астролябію
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На дні Індійського океану знайшли найдавнішу астролябію

Артефакт, який знайшли всередині затонулого у 1503 році в Індійському океані корабля, виявився найдавнішим досі виявленим навігаційним приладом – астролябією. Моряки у XV-XVI століттях використовували астролябії – бронзові диски, щоб вимірювати висоту сонця

Моряки XVI століття використовували цей прилад під час тривалих експедицій

Цей прилад знайшли на кораблі "Есмеральда" у складі флотилії Васко да Гами, уламки якого виявили біля узбережжя Оману. Корабель затонув в 1503 році під час шторму.

Португальський мореплавець Васко да Гама був першим в історії, хто зміг доплисти морем із Європи в Індію.

Фахівці з підводної археології вважають, що цю астролябію виготовили між 1495 і 1500 роками. Це диск діаметром 17,5 см і товщиною менше двох міліметрів.

Прилад виявила експедиція компанії Blue Water Recoveries, яка досліджує затонулі кораблі. Її очолював Девід Мернс – дослідник і автор книги "Мисливець за корабельними аваріями".

"Це велика честь – знайти щось таке ж рідкісне та важливе з точки зору історії. Щось, що археологи вивчатимуть, аби заповнити прогалини," – каже пан Мернс.

"Вона була не схожа ні на що з того, що ми знаходили раніше, і я відразу зрозумів, що це якийсь дуже важливий прилад, бо на ньому було видно дві емблеми," – розповідає пан Мернс.

"Одну з них я упізнав одразу, це був герб Португалії [того часу]... Друга, як з'ясувалося пізніше, була персональною емблемою Мануела I, який тоді був королем Португалії," – каже пан Мернс.

Дослідники відразу припустили, що знайдений ними артефакт – астролябія, але не могли знайти на ній ніяких позначок, які використовували для визначення місцезнаходження судна. Відмітки знайшли пізніше, під час більш ретельного вивчення.

Лазерне сканування, яке провели вчені з Уорікського університету, показало, що на краю диска було градуювання із розподілами, що відступали один від одного на п'ять градусів.

Моряки XVI століття використовували цей прилад під час тривалих експедицій

Ці поділки дозволяли морякам встановлювати висоту сонця над горизонтом опівдні і визначати у такий спосіб, де їхній корабель.

Астролябії – досить рідкісна знахідка, яку можна виявити у затонулих кораблях. Прилад, що знайшла експедиція пана Мернса стала 108-ю в історії досліджень. Також ця астролябія – найдавніша зі знайдених приладів.

"Ми знаємо, що прилад виготовили до 1502 року, тому що корабель вийшов із порту в цьому році, а Мануел I став королем в 1495-му. На цій астролябії не було б його емблеми, якби на момент її виготовлення він не був королем", - каже пан Мернс.

"Мені здається, доречно було б зазначити, що її виготовили між 1495 і 1500 роками. Ми не можемо точно сказати, в якому році, але нам вдалося звузити діапазон до цього періоду," – говорить дослідник.

Як зазначає пан Мернс, прилад старший щонайменше на 30 років за астролябію, яку вважали найдавнішою до цієї знахідки. Прилад дозволить зрозуміти, як еволюціонували навігаційні прилади, каже експедитор.

ВВС. Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ