Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Евересті загинули ще четверо альпіністів

Тіла чотирьох загиблих альпіністів знайшли у наметі на підйомі до вершини Евересту. Про це повідомляє AFP з посиланням на непальських рятувальників.

Так кількість загиблих підкорювачів найвищої у світі гори за весняний сезон 2017 року зросла до десяти.

Високогірний табір

Намет загиблих знаходився у місці, відомому як Табір 4. Він - найвищий на підйомі до вершини Евересту (майже 8 тис. метрів над рівнем моря).

Його виявила команда рятувальників, що підіймалася за тілом словацького альпініста Владіміра Стрби, який загинув у неділю.

Особи загиблих встановлюються.

"Наші рятувальники знайшли тіла чотирьох альпіністів у наметі у Четвертому таборі вчора. Ми не маємо інформації про те, хто вони і як померли", - розповів у середу Мінгма Шерпа, голова агенції Seven Summits Trek, яка організовує сходження на Еверест та рятувальні операції там.

Непальські медіа повідомляють, що у наметі було двоє іноземців - чоловік і жінка, - а також двоє місцевих провідників (шерпів).

ЗМІ припускають, що люди могли загинути від нестачі кисню. Офіційної інформації про причини смерті наразі не надходило.

Тіла залишаються на горі - для їхнього спуску до місця, куди може сідати гелікоптер, потрібна спеціальна рятувальна операція з залученням багатьох шерпів.

Інші загиблі

Тільки за минулі вихідні на Евересті загинули четверо людей.

Серед них: 27-річний індійський альпініст Раві Кумар, американський лікар Роланд Єарвуд, словак Владімір Стрба та австралієць Енріко Марчетті.

Всі вони померли на висоті 8 тис. метрів, за якою починається так звана "зона смерті" з вкрай низьким рівнем кисню та небезпекою розвикту висотної хвороби.

Тіло індійця Раві Кумара виявили у понеділок. За два дні до цього він здійснив сходження на вершину, після чого з ним обірвався контакт. Операція щодо транспортування його тіла ще триває.

Раніше під час акліматизації на Евересті загинув швейцарський альпініст Улі Штек, який отримав прізвисько "швейцарська машина" за свою ‎неймовірну швидкість сходження.

40-річний альпініст збирався піднятися на вершину гори без кисневого ‎балону.‎

У Федерації альпінізму Непалу повідомили, що Улі Штек, ймовірно, послизнувся й зірвався. Його тіло ‎забрали до Катманду на гелікоптері.

Шостий загиблий на Евересті протягом нинішньої весни - 85-річний непалець Мін Багадур Шерхан, який хотів відновити свій статус найстарішої людини, що підкорювала Еверест.

Наразі кількість загиблих на Евересті вже перевищила весь минулорічний показник (п'ятеро людей).

Багато альпіністів все ще планують піднятися на найвищу вершину до приходу мусону на початку червня, що означає кінець сезону сходжень.

Дозвіл на підйом на Еверест від непальської влади коштує близько 11 тис. доларів. Щороку його отримують сотні альпіністів.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ