Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Форум видавців привезли Національну ідею

За 25 років Незалежної України ми багато чули про українську національну ідею. Але, що це за ідея, як її сформулювати – наразі ніхто не визначив. Про це сьогодні,13 вересня, під час прес-конференції на тему: «Антін Мухарський і «Український культурний фронт» презентують великий ілюстрований альманах «Національна ідея модерної України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив автор та ініціатор проекту, письменник, засновник мистецької платформи «Український культурний фронт» Антін Мухарський.

«Політики дуже люблять використовувати цю фразу – «українська національна ідея». Мене завжди дивувало, чому ж ці політики не зберуть разом істориків, філософів, літераторів та не спробують знайти цю національну ідею. Я сповідую тезу: «Якщо хочеш зробити щось – зроби це сам». Тому я вирішив зробити це сам», - сказав письменник.

Для цього він упродовж дев’яти місяців зустрічався з різними відомими та видатними українцями. І під час розмови намагався зрозуміти, як кожен з його співрозмовників бачить українську національну ідею.  

«Тут зібрані думки і опрацьовано великий масив інформації. Деякі автори, яких зібрали під однією обкладинкою, перебувають у певному протиріччі, якщо не сказати, мають контраверсійні думки. Але саме це і є цікавим», - вважає автор.

За задумом, альманах мав нагадувати українську плахту, строкату та неоднорідну.

«Я зустрічався з усіма означеними особами. Ми спілкувалися, часом емоційно, заходячи в якісь суперечки. Так, Олег Покальчук сказав таку фразу, яка мене вразила: «Українська ідея полягає у тому, щоби сісти за столом з пляшкою самогонки і поговорити про національну ідею. На ранок прокинутися, нічого не пам’ятаєш, але відчуття, що поговорили, є», - Антін Мухарський цілком погоджується з тим що українці частіше люблять поговорити, ніж зробити.

А ось Юрій Андрухович вважає, що українська національна ідея – розвалити російську імперію.

Іван Дзюба, до якого довелося довго стукати в двері, вважає, що національна ідея – «бий своїх, щоби чужі боялися».

«Ми настільки добре навчилися бити одне одного, що ворогові вже не треба нічого робити, тільки приходити і владарювати», - саме такими словами Іван Дзюба погодився написати своє ессе, в якому українську національну ідею звів до слова «справедливість».

Автор альманаху також повідомив, що в Україні є ще 30 особистостей, з якими йому би хотілося б поговорити і висвітлити їхні думки в альманасі. Але не з усіма вдалося зустрітися.

«Ми мали тільки домашній телефон Ліни Костенко. Ми телефонували, телефонували. Але ніхто не відповів. Проте я не втрачаю надії зустрітися з нею і почути її думку», - висловив сподівання Антін Мухарський.

Також у нього були думки – взяти інтерв’ю в Кравчука. Кучми, Ющенка та Порошенка.

«Через зайнятість нинішнього Президента не змогли до нього дістатися. Тому вирішили відкласти цей намір на майбутнє», - каже письменник.

Хоча зауважив, що в першому виданні альманаху політиків майже немає.

Арт-куратор видання, мистецтвознавець, директор мистецької платформи «Український культурний фронт» Єлизавета Бєльська каже, що до альманаху ввійшли інтерв’ю з відомими особистостями, які брав особисто Антін Мухарський.

«Він вів розмови. А вже розшифровували та опрацьовували ці розмови наші коректори та літературні редактори», - каже вона.

Арт-куратор видання сказала що коли шукали папір для друкування книги, то мали вибирати з російського або швейцарського.

«Російський у чотири рази дешевший. Але ми не могли собі дозволити українську національну ідею друкувати на папері ворога. Тому ми кинули заклик у соціальній мережі, повідомили, що нам не вистачає ста тисяч гривень. І люди почали нам надсилати кошти. Хто – тисячу, хто сто гривень», - розповідає Єлизавета Бєльська.

Тож, вдалося видати дві версії альманаху – одну велику, подарункову, та другу, меншу за розміром, у м’якій обкладинці.

Презентація альманаху відбудеться сьогодні, 13 вересня, о 19 годині у ветеранській ресторації «Патріот» у Львові. А 14 вересня о 19 годині у кав’ярні «Копальня кави» відбудеться спільний творчий вечір Антіна Мухарського та Юрія Винничука.

Придбати книгу можна у великому білому наметі на подвір’ї Палацу мистецтв у Львові під час роботи Форуму видавців або ж на сайті книги www.ukrideabook.com.ua У книгарнях альманах не продають.

Довідка

Видання буде надзвичайно корисне всім тим, хто включений у процеси державотворення, а також адептам та творцям модерного контексту української історії, культури, футурології та урбаністики, бо дає поживний ґрунт для власних роздумів і рефлексій на теми можливих шляхів розвитку нашої нації та держави.

Це - унікальне літературно-мистецьке видання, в якому у формі есе, інтерв’ю та цитат видатних українців, митців, літераторів та філософів опрацьовано величезний масив інформації, роздумів, поглядів та думок щодо існування різних форм української ідентичності, шляхів розвитку суспільства та держави в контексті викликів, які ставить перед нами час. Дуже легка в читанні, з глибинними змістами та контраверсійними судженнями, ця книга має всі шанси стати неодмінним атрибутом сучасної української інтелектуальної еліти, всіх тих, хто словом, ділом і думкою творить наше спільне майбутнє, яке починається вже сьогодні.

Авторами книги є Антін Мухарський, Олексій Арестович, Юрій Андрухович, Богдан Бенюк, Юрій Винничук, Володимир В’ятрович, Юрій Журавель, Оксана Забужко, Левко Лук’яненко, Іван Малкович, Лесь Подерв’янський, Ада Роговцева, Іван Семесюк, Олег Скрипка, Влад Троїцький, Василь Шкляр та інші непересічні українці.
Видання ілюстроване роботами знаних українських художників, переможців конкурсу «Український патріотичний плакат».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ