Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Форумі видавців оприлюднять листи Роксолани до Сулеймана

Презентація книжки «Листи Роксолани: любов та дипломатія» відбудеться 15 вересня о 15.00 в приміщенні Будинку архітектора (Порохова вежа) міста Львова, повідомили організатори.

Її автор Олександра Шутко своє перше дослідження «Роксолана: міфи та реалії», яке витримало два видання й нещодавно вийшло у турецькому перекладі в Стамбулі, представила на Форумі видавців 2015 року. По тому побачив світ роман про наступницю Роксолани, султану з Поділля Хатідже Турхан, який є номінантом конкурсу Форуму видавців.

Назбиравши чимало архівних джерел та документів про султан-українок, О. Шутко вирішила приділити більше уваги листуванню Роксолани. Її любовні послання до султана Сулеймана турецькі дослідники Нігяр Анафарта та Мустафа Чаатай Улучай виявили серед османських архівних документів лише у середині минулого століття. Тоді ж їх і надрукували у Стамбулі.

 В Україні, попри велику популярність цієї султани серед земляків, її особисте листування залишалося таємницею. Тому О. Шутко наважилася видати свій переклад з османо-турецької листів Роксолани.

« Відтепер усі українці в змозі доторкнутися не лише до таємниць кохання цієї султани, а й стати свідками її впливу на політику в османській державі», – зазначає Олександра Шутко. Адже в її книжці, окрім любовних листів, наведено також послання Роксолани польському королеві Сигізмунду ІІ Августу 1548 – 1549 років та перській принцесі Султан Бейгюм 1555 року. У них ідеться про укладання миру із непереможними османами. Посередником у цих дипломатичних стосунках виступила колишня рабиня, яка стала дружиною великого султана Сулеймана й наймогутнішою жінкою у світі, українка Роксолана.

Під час презентації книжки авторка обіцяє поділитися світлинами оригіналів листів, написаних власноруч Роксоланою, та інших раритетних документів тієї доби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ