Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Кортумовій горі вшанували розстріляних оунівців

Сьогодні, 25 листопада, на Кортумовій горі у Львові (біля Янівського цвинтаря) відбулися заходи із вшанування пам’яті членів ОУН, розстріляних нацистами у листопаді 1942 року. У заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка та Юрій Зірченко, представники ветеранських громадських організацій, пластуни та учні двох львівських шкіл -№№ 33 і 44, повідомила прес-служба Львівської облради.

На могилі українських націоналістів запалили свічки, поклали вінки та квіти та взяли участь у панахиді.

"У такі самі листопадові дні 1942 року на цих львівських пагорбах пролилася українська кров, - сказав у своєму виступі Андрій Холявка. - Гестапо розстріляло 28 членів ОУН, серед них – міністра лісів в уряді Ярослава Стецька Андрія П’ясецького. Коли читаєш про ті події, з’являється відчуття, що окупанти свідомо намагалися знищити найкращих.

П'ясецький змалечку ріс свідомим українцем. Був активним пластуном, відмінним студентом, твердим націоналістом. Ті, хто знав його згадували, що це була надзвичайно скромна людина, ідеаліст з великим серцем.

П’ясецький присвятив життя українським лісам. Його наукові праці про карпатські ліси, які були написані у 30-ті, актуальні і досі. Саме оборона карпатський лісів від хижацького вирубування нацистами стала причиною арешту гестапівцями і подальшого розстрілу.

Тут були розстріляні німцями і тут лежать молоді українці-націоналісти. В листопаді 1942 року вони віддали все, що могли для того, щоб Україна жила".

Інші промовці також наголошували на тому, що ми повинні зберігати пам'ять про цих людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ