Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині 60 українських силовиків отримали сертифікати міжнародного зразка інструкторів з протидії саморобним вибуховим пристроям

Сьогодні, 22 листопада, на Яворівському полігоні, за сприяння НАТО, завершуються курси з протидії саморобним вибуховим пристроям, які розпочалися 12 листопада. Близько 60-ти учасників, які представляли Збройні Сили України, СБУ, МНС та МВС отримали сертифікати міжнародного зразка інструкторів по протидії цим вибуховим засобам. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Міністерства оборони України.
Протягом десяти днів з українськими силовиками займалися фахівці НАТО Золтон Прокай, Стів Бернусконі, Крістофер Карра та Ієн Мапп.
В Україні подібні курси проводяться вперше. До цього на них навчалися лише військовослужбовці армій країн-членів НАТО, тому щоб перейняти досвід боротьби із саморобними вибуховими пристроями наша країна залучила до тренувань представників різних силових відомств.
«Метою навчання на курсах є підготовка інструкторів, — розповів представник НАТО Золтон Прокай. — Слухачі спеціально нами не відбиралися, це ініціатива української сторони. Випускники курсів зможуть поїхати в інші країни і готувати там таких же інструкторів по протидії саморобним вибуховим пристроям».
При проведенні миротворчих операцій в Іраку та Афганістані, як наголосив Стів Бернусконі, найбільших втрат американським військам нанесли саме саморобні вибухові пристрої, які використовують терористичні угрупування. Аналізуючи усі випадки, фахівці Альянсу отримали чимало важливої інформації, якою хочуть поділитися з українськими військовими і силовиками. Вибухівка як терористичний засіб боротьби широко застосовується не лише в Іраку та Афганістані, а й в усьому світі. Тому представники НАТО вирішили допомогти Україні у підготовці таких спеціалістів.
«Основна направленість курсів саме на армію, — наголосив Стів Бернусконі. — Але те, чому ми навчаємо, може також успішно застосовуватися і правоохоронними органами, і службою безпеки. Ми даємо знання, якими люди можуть керуватися в своїй повсякденній роботі».
Після викладення теоретичних положень, фахівці НАТО перевіряли засвоєння матеріалу безпосередньо на практиці під час виїзду до Яворівського полігону. У рольових іграх були задіяні усі слухачі. Кожен себе спробував у ролі терориста, який облаштовує склади зберігання вибухівки чи готує вибух. Адже, щоб уміти боротися з терористами, потрібно навчитися думати як вони, зрозуміти їхню психологію.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ