Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я  |  Надзвичайні події

На Львівщині дитина і дідусь померли від отруєння грибами

У Львові від отруєння грибами померли однорічна дитина і її дідусь. Добу лікарі боролися за життя дитини і майже дві доби –за життя дідуся, але врятувати їх не вдалося, пише "Львівська газета".
ped-kopilka.com.ua

І дідусь, і внук, якому було лише рік і чотири місяці, мешкають в одному з районів Львівщини. Чоловік назбирав у лісі сироїжок, приготував із них страву, яку їв сам. Хтось (чи то дідусь, чи хтось із батьків) нагодував цими грибами дитину. Батьки хлопчика грибів не їли. Серед сироїжок, найімовірніше, причаїлася бліда поганка, яку дідусь не розгледів і токсини якої для людини, тим паче для дитини, є смертельними.

Як розповіла «Львівській газеті» Ірина Щуровська, завідувач відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, до лікарні дитину привезли на третій день після отруєння. Медики робили все від них залежне, аби врятувати маленького пацієнта, добу боролися за його життя, але пізно ввечері у п’ятницю дитина померла.

За словами Ірини Шабанової, завідувача реанімаційного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де рятували дідуся, в суботу вранці не стало і його. Чоловікові не було ще й 60 років.

Чи вдалося б урятувати пацієнтів, якби їх доправили до лікарні раніше? Важко сказати. Як правило, 90% пацієнтів, особливо дітей, що отруїлися блідою поганкою , помирають. Усе залежить від того, яка кількість токсинів потрапила в організм, тобто, скільки отруйних грибів людина чи дитина з їла.

Ірина Щуровська пригадала випадок, коли багато років тому в їхнє відділення привезли дитинку, яка лише трішки скуштувала юшки, приготованої з грибів, серед яких загубилася бліда поганка. Але врятувати дитину також не вдалося.

Аби наші діти не помирали від отруєнь грибами, медики радять до 7- 8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи).

«Гриби – це важка їжа, в них достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів для перетравлювання, яких у дітей немає, – каже Ірина Щуровська. – Вважається, що ферментна система у дітей дозріває в 12 років. Тоді їм можна дозволити попробувати лише парникові гриби, і то не дуже часто».

Скільки б не писали про отруєння грибами, людей, які щороку, особливо наприкінці літа й восени, виходять на «тихе полювання», не меншає. Щороку отруйні гриби забирають десятки життів і дорослих, і дітей. Тож якщо ви з’їли страву, приготовану з дикоростучих грибів, і через декілька годин (приблизно п ять) у вас почався пронос, блювота, негайно звертайтеся по допомогу до лікаря. Ці симптоми, за словами лікарів, у першу чергу сигналізують, що з організмом щось не так. Згодом може підвищитися температура, виникнути сонливість, слабкість. Одне слово – симптоми, як при грипі, до яких додаються прояви з боку шлунково-кишкового тракту.

Біда у тім, що ці симптоми після отруєння блідою поганкою найчастіше з являються на третій день, коли її токсини вже добряче нашкодили організму.

Львівська газета

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ