Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині мітингувальники погрожують заблокувати усі пункти пропуску

Сьогодні, 4 січня, на Львівщині мітингувальники перекрили пункт пропуску Рава-Руська - Хребенне. Гал-інфо вдалось поспілкуватись з одним з організаторів акції Віктором Пехніком.

«Спершу ми підійшли до пункту пропуску і попросили, щоб до нас вийшов начальник зміни або його заступник, аби той пояснив положення закону щодо 24 години перебування у Польщі. Адже наскільки ми розуміємо, поки не пройде доба після перетину кордону, ми навіть пляшку вина не маємо право перевести, якщо вона коштує 50 євро.

Оборює ще й те, що деякі митники пропускають громадян, натомість як інші складають протокол і повертають до Польщі. Власне ми для цього і прийшли на пункт пропуску Рава-Руська, аби з’ясувати, чи дійсно потрібно перебувати 24 години у Польщі, перш ніж повернутись назад в Україну.  Та поки ми чекали, нам стало відомо, що начальник митниці вже пішов чи на лікарняний, чи у відпустку.

А заступник до нас їде вже третю годину. Звісно активістів це обурило та рознервувало,  тому вони почали ходити по пішохідному мосту. Нещодавно приїхала поліція. Нас тут близько 60 осіб, але тільки  4-5 людей запрошують поговорити на саму митниця, проте відмовляються коментувати будь-що на камеру. Якщо все ж таки ми не отримаємо бажаний результат від нашого зібрання, то плануємо разом з місцевими 10 січня перекрити усі пункти пропуску у Львівській області.

На мою думку, даний закон до кінця не продуманий. Наприклад, людина отримала довгоочікуваний вихідний і вирішила поїхати відпочити до Люблина. Дорогою назад захотіла придбати омріяну річ. І тут на пункті пропуски прикордонник їй говорять: «А Ви ще почекайте 10 годин, бо доба не пройшла з моменту перетину кордону»

Мабуть, здебільшого причиною черг стають ті, що їздять з контрабандою (цигарками, алкоголем). Але ж їм цей закон не страшний, адже вони традиційно дадуть хабар на кордоні і вирішать це питання як завжди. Тому цей Закон не вирішує проблем на кордоні, а тільки додає незручностей звичайним громадянам», - зазначив в коментарі Гал-інфо Віктор.

Як відомо, 1 січня 2018 року набрав чинності закон про податкові обмеження на часте ввезення товарів з-за кордону. Тепер правила безмитного ввезення товарів в ручному або супровідному багажі сумою до 500 євро (в аеропортах до 1000 євро) і з вагою до 50 кг діятимуть для тих, хто був відсутній в Україні понад 24 години і в’їжджає в країну не частіше, ніж раз на 72 години. За більш частого в’їзду без податків можна ввезти товари на суму тільки до 50 євро.

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ