Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині минулого року зафіксовано понад 200 випадків раку шийки матки

На Львівщині минулого року зафіксовано понад 233 випадків раку шийки матки, із них 34 - у занедбаній стадії (14,6%). Вікова категорія від 40-44 років найбільше підлягає ризику. Відтак, медики закликають жінок вакцинуватися. Про це повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Як зазначають медики, найефективніший метод профілактики цієї смертельної  недуги це -  вакцинація

"80 % жінок з раком шийки матки, мали папіломавірус. Для боротьби з такою недугою має працювати два механізми – вакцинація та скринінг. Єдиний спосіб уникнути захворювання – зробити щеплення", - зазначила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлана Струк.

Головний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко повідомила, що вакцина являє собою елементи оболонки папіломавірусу, тому вона сама по собі не провокує утворення ракових клітин. Після внутрішньом'язового введення в крові виробляються антитіла, які назавжди залишаються в організмі людини. Щеплення здійснюють в кілька етапів, для більшої ефективності рівномірного виділення антитіл.

За її словами, зараз  закуплена спеціальна вакцина, яка передбачена охопити близько 2250 дівчаток.  Така вакцинація для дівчат віком від 11-14 років є безкоштовною

За словами Оксани Пушкарьової, вакцини проти найбільш небезпечних типів вірусу зареєстровані в усіх країнах Європейського Союзу, США та Канаді. Протягом 5,5 років після вакцинації зберігається 100% захист від передракових уражень шийки матки. Вакцинацію проти папіломавірусу проводять в кабінеті щеплень Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, вже зроблено близько 300 щеплень.

Україна в десятці країн із найменшим показником вакцинованих

Додамо, папіломавірус людини – широко розповсюджений інфекційний збудник, що викликає ряд захворювань шкіри та слизових оболонок. При пов’язаних із вірусом патологіях сечостатевої системи порушуються показники загального та місцевого імунітету, що може бути причиною генералізації інфекційного процесу або загострення основних проявів хвороби. Сьогодні доведено, що найбільш небезпечними є штами  папіломавірусу, які спричиняють рак шийки матки. Щеплення проти  раку шийки матки (папіломавірусу) здатне виключити найменшу ймовірність розвитку ракових клітин.

Як повідомляло Гал-інфо, через відмови вакцинації на Львівщині, кількість захворювань на кашлюк зросла у 5 разів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ