Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині на могилах поляків запалили поминальні свічки

Напередодні поминального дня у римо-католиків, на польському цвинтарі у селі Смереківка на Перемишлянщині Львівської області, яке раніше називалось Віцинь, громадські активісти вшанували пам’ять поляків, які тут проживали і поховані, запаливши на їхніх могилах лампадки. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав громадський активіст Станіслав Клосовський, - повідомило РІСУ.

«У Польщі сотні осиротілих українських цвинтарів у руїні. Така ж ситуація із польськими цвинтарями в Україні. Ми не маємо змоги поїхати на могили своїх предків, але можемо тут згадати тих, до кого ніхто давно не приходить. А ще маємо надіятись і вірити, що пам’ять і про наших предків берегтимуть. Вчора їздили на Перемишлянщину трохи з іншою метою, але при добрій нагоді запалили пам’ятні вогні на могилах поляків – мешканців села Віцинь-Смереківка, – написав Станіслав Клосовський.

Він зазначив, що їздив разом з архітектором Іваном Щурком. Вони обоє є нащадками депортованих українців.

Іван Щурко у коментарі для IA ZIK сказав, що це село до 1939 року називалось Віцин, потім переіменували у Смереківку. У ньому проживали переважно поляки до 1949 року, тоді їх переселили в район сучасного польського міста Ополє, а на їхнє місце заселили примусово виселених з Надсяння українців, зокрема, з околиць Ярослава.

За словами пана Івана, до села Смереківка було переселено родину його батька. Зараз там вже ніхто з його родичів не живе, є лише поховання на цвинтарі.

 «Зважаючи, що 1 листопада у поляків римо-католиків – поминальний день, у нас з’явилася думка помолитися і якось вшанувати мешканців колишнього Віциня у цей день. В сучасній Смереківці серед мешканців поляків нема, відтак нема кому доглядати за цими похованнями. Але подібною є доля багатьох українських цвинтарів на території Польщі. Можливо, така наша ініціатива зумовить подібні дії у здорових польських середовищ, щоб українські цвинтарі були також бодай у такий скромний і символічний спосіб вшановані», – зазначив Іван Щурко.

Подібна ініціатива виникла у мешканців с. Ганачівка Перемишлянського району, які також запалять свічки на місцевому польському кладовищі.

risu.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ