Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

На Львівщині наростає хвиля кримінальних правопорушень

Прокурор Львівської області виступив на сесії Львівської обласної ради. Зокрема, Юрій Квятківський поінформував громадськість про стан законності в регіоні та про проведену роботу органами прокуратури Львівської області упродовж цього року. Про це повідомила прес-служба прокуратури.

Так. у своєму виступі прокурор області відзначив,  що діяльність колективу прокуратури здійснювалася виходячи із стану законності, вимог суспільства, і, перш за все, була направлена на  протидію злочинності та корупції в регіоні.

Завдяки спільним зусиллям правоохоронців, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, вдалося загалом забезпечити стабільну ситуацію в області та не допустити жодних фактів заворушень та проявів сепаратизму.

Водночас Юрій Кв’ятківський зауважив, що в регіоні спостерігається  ріст на 16,7% облікованих кримінальних правопорушень, в тому числі за вчинення особливо тяжких, тяжких та середньої тяжкості злочинів.

У той же час, завдяки реалізації низки скоординованих заходів, зменшилась кількість злочинів проти честі та гідності особи, шахрайств, незаконних заволодінь транспортними засобами, а також злочинів, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння та неповнолітніми.

Також покращено стан розкриття кримінальних правопорушень. Однак, викликає занепокоєння стан дотримання розумних строків при досудовому розслідуванні. З огляду на це, прокуратурою  на адресу керівництва національної поліції області цього року вже внесено 266 листів про порушення вимог кримінально-процесуального законодавства, 79 з яких - лише за останні 4 місяці.

 Прокурор області зауважив, що за процесуального керівництва прокуратури слідчими органів поліції закінчено ряд актуальних кримінальних проваджень, в тому числі і тих, які набули резонансу в регіоні. Як приклад назвав кримінальне провадження за фактом порушення правил екологічної  безпеки на Грибовицькому сміттєзвалищі та службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки.

З огляду на проведення на сході нашої держави антитерористичної операції, правоохоронними органами області також особлива увага приділялась питанням захисту основ національної та громадської безпеки.

Не залишено поза увагою правоохоронців і протидію контрабанді, в тому числі наркотичних засобів.

За процесуального керівництва прокуратури області слідчими служби безпеки закінчено кримінальне провадження відносно організованої злочинної групи, яка займалася торгівлею наркотичними засобами на території нашої області під так «кришуванням» правоохоронців.

Певна робота проведена у сфері боротьби із організованою злочинністю.

До судів скеровано 7 (4 місце по державі) обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо 25 (6 місце по державі) членів ОЗГ. В постійному полі зору правоохоронців були питання захисту економічних інтересів держави від злочинних зазіхань. Як наслідок упродовж цього року забезпечено реальне відшкодування державі збитків на суму понад 12 млн. грн.

Активізовано протидію корупції. Так, правоохоронними органами області скеровано до суду 62 обвинувальних акти даної категорії  відносно 78 осіб. Із вищевказаної кількості проваджень з ознаками корупції, значна частина стосувалася фактів одержання незаконної вигоди. Окрім цього, упродовж поточного року правоохоронцями складено 241 протокол про вчинення корупційних правопорушень. Дві третини протоколів складено відносно 11 голів та 164 депутатів місцевих рад. За словами прокурора області переважну більшість корупційних правопорушень посадовцями вчинено у сфері земельних правовідносин.

Активною була позиція прокурорів щодо захисту інтересів держави засобами представницького характеру.

Зокрема, упродовж цього року органами прокуратури області заявлено позовів на суму майже 225 млн. грн., судами вже задоволено позовні вимоги на 55 млн. грн.; реально виконано рішення судів на суму 32 млн. грн., добровільно сплачено відповідачами 9,5 млн. грн.

В полі зору прокурорів були, насамперед, питання охорони довкілля, земельних та лісових ресурсів, захист інтересів держави у бюджетній сфері тощо.

На завершення свого виступу прокурор Львівської області наголосив, що вказані досягнення є результатом тісної співпраці всіх правоохоронців  Львівщини, органів влади та місцевого самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ