Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині перепоховають рештки 85 польських вояків

4 листопада у Мостиська[ відбудеться перепоховання 85 останків вояків Польського війська, віднайдених Товариством пошуку жертв війни «Пам'ять» на Львівщині, повідомили у товаристві.

У 2012 році ГО Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять», спільно з Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові розпочали заходи з вшанування пам’яті вояків Польського війська (поляків, українців, білорусів, євреїв, представників інших національностей), які загинули на початку Другої Світової війни у вересні 1939 року на Львівщині.

Підчас пошукових, пошукових –земляних та ексгумацій робіт у Самбірському, Старосамбірському, Мостиському, Яворівському районах було виявлено 19 санітарних поховальних ям. З них було вилучено людські рештки у кількості 85 осіб. Військові ідентифікатори були лише у 22 осіб.

Серед прочитаних прізвищ один українець (Тимчишин М. з м. Бучач, або околиць). Безперечно, що серед не ідентифікованих є ще вояки українці.

У середу, 4 листопада у місті Мостиська відбудеться перепоховання 85 останків вояків Польського війська, віднайдених Товариством пошуку жертв війни «Пам'ять» на Львівщині спільно з Львівським дитячим Гуфець «Барць» Польського Гарцерства в Західних регіонах України та віце-консулом генерального консульства республіки Польщу  у Львові п. Марціном Зіневичем.

Довідка.

З часу закінчення Другої світової війни минає сімдесят років. Але багато її сторінок, зокрема участі в ній українців, залишаються ще досі не розкритими. Маловідомою сторінкою світової історії є участь українців у складі Польського війська, у бойових діях на початку Другої Світової війни у вересні 1939 року.

Слід зазначити, що серед польських громадян, які проходили строкову військову службу в Польському війську було багато етнічних українців, адже у міжвоєнний період землі Галичини, Холмщини, Підляшшя, Західної Волині, Західного Полісся, Посяння та Лемківщини перебували під владою Другої Речі Посполитої. Національний склад війська був неоднорідним: крім поляків та українців в складі армії знаходилися євреї та білоруси.

Німецька армія мала безперечну матеріальну та чисельну перевагу над польським військом, та попри те, пліч опліч з польськими вояками, героїчно відбивали шалений наступ нацистського агресора українці, білоруси, євреї.

Більшість з них сумлінно виконали свій військовий обов'язок, чимало загинуло та було скалічено у перші дні початку Другої Світової війни.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ