Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині почався процес оптимізації судової системи

В Україні назагал, а на Львівщині зокрема почався процес реформи суддівської системи. Відтепер ввозити в Україну валюту стало простіше, а кредити у валюті можна віддавати достроково. Боротись із українською корупцією будуть естонці.

У парламенті готують ускладнення для автовласників. Експорт української пшениці у США буде зростати. В Україну почали постачати американський газ, а Дональд Трамп обіцяє велике американське диво вже у наступному році.

Судів стане менше, а суддів – більше

На Львівщині, у рамках всеукраїнського проекту, почався процес укрупнення судів. Відповідно до закону «Про судовий устрій та статус суддів», замість районних і міських судів створять окружні суди. Станом на сьогодні на Львівщині в обласному центрі функціонує шість судів, а в області – 23 суди. Після укрупнення у Львові буде три окружні суди, а на території області – вісім окружних судів.  

У Львові теперішній Залізничний районний суд пропонують приєднати до Франківського райсуду, Шевченківський – до Личаківського, а Сихівський – до Галицького. Відповідно у Галицькому окружному суді передбачені посади для 24 суддів (12 – із Галицького суду і 12 із Сихівського суду), у Франківському окружному суді працевлаштують 25 суддів (11 – із Франківського суду, 13 – із Залізничного суду, 1 посада – вакантна), а в Личаківському окружному суді правосуддя здійснюватимуть 23 судді (10 – із Личаківського суду, а 13 – із Шевченківського суду).

Загалом судді ремствують і вже нарікають на реформу судової системи, адже їм доведеться частіше їздити в окружні суди, живучи в іншому населеному пункті. Проте така незручність триватиме недовго. Інтернет-технології розвиваються стрімко, люди вже можуть подавати заяви і документи у суд дистанційно, а з часом усталиться і практика дистанційного судочинства, особливо у справах адміністративних і цивільних.

Кредити в іноземній валюті можна погашати достроково

У рамках системного послаблення окремих обмежень на валютному ринку Національний банк України розширив можливості для бізнесменів достроково погашати кредити в іноземній валюті, яку резиденти отримали від нерезидентів. Мова йде про нову можливість погашати кредит, в залученні якої бере участь іноземна держава через уповноважених осіб (шляхом кредитування, страхування, гарантування).

Водночас НБУ скасував обмеження для максимальної суми переказів іноземної валюти для операцій уповноважених банків, які вони здійснюють на підставі індивідуальних ліцензій Національного банка. Раніше максимальний ліміт у календарний місяць становив $50 тисяч.

Ввозити валюту в Україну стало простіше

Національний банк України спростив для резидентів порядок ввезення в Україну готівкової іноземної валюти. Відтепер фізичні особи-українці можуть ввозити в Україну готівку на суму понад EUR10 тисяч в еквіваленті за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі, а також за наявності документів, які підтверджують зняття готівки з рахунків у фінансових установах, і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, якщо така мала місце.

Відповідно до постанови правління НБУ №127 від 12 грудня 2017 року «Про внесення зміни до Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України», яка набула чинності 14 грудня, надалі українці зможуть ввозити таку суму без підтверджуючих документів, тобто тільки за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Водночас НБУ уточнив: вивезення за межі України фізичними особами-резидентами готівки на суму понад EUR10 тисяч в еквіваленті здійснюється за наявності документів, що підтверджують зняття готівки із власних рахунків у банках, та квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, у разі здійснення такої операції на суму, що перевищує в еквіваленті EUR10 тисяч.

В Україні боротись із корупцією будуть естонці

Ерік Хелдна, колишній заступник генерального директора поліції безпеки, а нині радник адвокатського бюро «Nove», очолить робочу групу експертів, метою якої стане запровадження заходів щодо боротьби з корупцією в Україні.

Робоча група під керівництвом Еріка Хелдна, яка складається з працівників поліції і прикордонної охорони, надасть підтримку НАБУ шляхом навчання службовців та розвитку цієї структури. Першочерговим завданням у 2018 році стане з’ясування потреб українських силовиків у підготовці кадрів і, виходячи з цього, необхідність розробити програму навчання і провести тренування у Києві й Таллінні.

Київ підписав нову декларацію про торгівлю в рамках СОТ

Україна приєдналась до «Декларації про торгівлю і розширення прав і можливостей жінок в економічній сфері». Документ підписаний у рамках конференції міністрів Світової організації торгівлі в Буенос-Айресі. Для реалізації Декларації визначено 5 послідовних етапів, серед яких є і обмін досвідом щодо правил і програм для заохочення участі жінок у національних і міжнародних економічних відносинах шляхом обміну інформацією через СОТ.

Наступним кроком є поширення інформації про кращі практики проведення гендерного аналізу торгової політики і моніторингу їх наслідків. Крім того, країни-учасниці декларації будуть обмінюватись методами усунення бар’єрів для залучення жінок до економічної діяльності та новаціями для впровадження відповідальної гендерної політики в економіці. Результатом декларації має стати співпраця жінок в економічній сфері з СОТ.

Відповідальність за порушення ПДР буде посилена

У парламенті хочуть знову відновити фотофіксацію порушень «Правил дорожнього руху», почавши відновлення  з місць для паркування. Відповідний законопроект незабаром розглянуть у Верховній Раді. Автор проекту нардеп Антон Геращенко пропонує: якщо автомобіль припаркований неправильно, то представник закону відразу випише штраф на ім’я власника даного транспортного засобу. Обов’язок доводити, що порушення скоїв не власник, а, наприклад, найнятий водій або інша особа, яка в той час керувала автомобілем, буде цілком покладена на його власника.

У США спрогнозували обсяги експорту української пшениці

У міністерстві сільського господарства США (USDA) покращили прогноз експорту української пшениці у 2017-2018 маркетинговому році на 0,5 млн тонн у порівнянні з листопадовим прогнозом – до 17 млн тонн. Період маркетингового року має діапазон від липня 2017 року по червень 2018 року.  Згідно з повідомленням на сайті американського відомства, оцінка очікуваних обсягів експорту кукурудзи в 2017-2018 маркетинговому році не змінилась і залишилася на рівні 20,5 млн тонн.

Американське відомство прогнозує, що загалом експорт зернових із України в зазначений період сягне 42,41 млн тонн. Водночас, згідно з прогнозами USDA, урожай зернових в Україні у 2017 році становитиме 61,49 млн тонн, із яких пшениці – 26,5 млн тонн, а кукурудзи – 25 млн тонн.

Американський газ уже в Україні

Приватна українська компанія «ERU Trading» вперше імпортувала в Україну і розмістила на зберігання в підземному сховищі природний газ, який раніше прибув морським шляхом зі США у термінал міста Свіноуйсьце. Далі по газотранспортній системі газ доставили в Україну. Ціна американського газу невідома, однак у компанії «ERU Trading» повідомили, що вартість лота «ERU Trading» була найнижчою серед усіх десяти, що дозволило зменшити витрати для «Укртрансгазу» і українських користувачів.

Із квітня 2016 року «ERU Trading» є власником довгострокового (на 20 років) поліса страхування від політичних ризиків від американського державного агентства «Overseas Private Investment Corporation» (OPIC), що забезпечує компанії «ERU Trading» захист при транспортуванні, зберіганні та реалізації газу в Україні.

У США настане економічне диво

Президент Дональд Трамп у своєму виступі щодо податкової реформи заявив, що США стоять на порозі нового економічного дива. Він зазначив: «Тепер зростання американської економіки становить 3%. Якби не було ураганів, то можна було б досягти 4%. Два роки тому, коли я почав кампанію, це було немислимою цифрою. І вона буде збільшуватись».

Дональд Трамп повідомив, що з моменту виборів у країні було створено 2,2 млн робочих місць, а безробіття перебуває на найнижчому рівні за останні 17 років. Якщо Конгрес до 25 грудня надасть йому на розгляд законопроект щодо податкової реформи, то зниження податків і зростання доходів почнеться вже у лютому 2018 року.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ