Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині розпочалася акція „Дізнайся більше про ВІЛ. Зроби тест у кабінеті „Довіра” (ФОТО)

Інформаційно-просвітницька кампанія під гаслом „Дізнайся більше про ВІЛ. Зроби тест у кабінеті „Довіра” розпочалася сьогодні у області та триватиме до 28 листопада - про це під час прес-конференції розповіла головний лікар центру СНІДу Мар’яна Служинська.
Кампанія присвячена Всесвітньому Дню солідарності з ВІЛ-позитивними людьми, який проводитимуть 1 грудня. З часу виявлення першої віл-інфікованої людини у 1989 році і до 1 жовтня 2008 року на Львівщині офіційно зареєстровано 1272 випадки ВІЛ, в тому числі 311 захворювань на СНІД та 136 смертей від захворювань обумовлених СНІДом. Проте реальна кількість інфікованих приблизно у 5 разів більша.
Цього року за дев’ять місяців вже зафіксовано 242 факти інфікування. Також у центрі на обліку 157 дітей, що народилися від віл-інфікованих матерів. У 27 вже виявлено ВІЛ, проте так буває лише в 1 з 20 випадків.
Мета кампанії - привернути увагу до проблеми поширення ВІЛ. „Сам лозунг наших плакатів „Ти думаєш, тебе це не стосується?” закликає людину прийти і перевіритись, якщо у неї в житті були моменти, які могли спричинити захворювання, адже симптоми можуть проявитися і через 5-10 років” - розповіла головний лікар центру СНІДу Мар’яна Служинська. Людина протягом багатьох років може не знати про свою хворобу, адже чітких симптомів ВІЛ немає. Найефективнішим є аналіз крові, проте і в цьому випадку захворювання можна виявити лише через 2-6 місяці після зараження. Заразитися СНІДом можна через кров (в тому числі використання спільних шприців, голок), статевим шляхом та від матері до дитини. „Донедавна на Львівщині переважав пероральний спосіб передачі вірусу через використання спільних шприців, але тепер ситуація міняється - зростає кількість випадків зараження статевим шляхом” - зазначають у центрі. Проте росте вік інфікованих - з 20 до 25. Не має значення і соціальний та матеріальний стан хворих. „ВІЛ-інфіковані - це, здебільшого, середньостатистичні люди, які заразилися випадково, ведучи при цьому нормальний спосіб життя” - розповіла соціальний працівник центру Ірина Кравців.
Щоденно центр СНІДу приймає 25-30 осіб - це і бажаючі пройти тест на ВІЛ, і хворі. Охочих перевіритись щодня є близько десяти. Спочатку вони проходять дотестове консультування, де їм розповідають про ВІЛ. Таке ж консультування проводять, коли повідомляють результати тесту. Тестування є безкоштовним та повністю конфіденційним, при бажанні навіть анонімним. Результати тесту відомі через 1 день. Якщо ж текст є віл-позитивним, його відправляють на перевірку. Зараз лабораторія працює на українських та російських матеріалах, хоча часом приходять реактиви французького чи американського виробництва. Проте працівники лабораторії кажуть, що українські препарати нічим не поступаються західним, а рівень похибки становить 1%, коли похибка російських - 10%. Лабораторія центру була відремонтована лише 2 роки тому, тоді ж її обладнали новою технікою. „Це зменшило можливість похибки. До того ж ми можемо проводити контроль за станом здоров’я вже інфікованих, чого раніше не мали змоги робити”, - розповіла працівник лабораторії.
Найгостріша проблема хворих - як розкрити свій ВІЛ-статус. Для цього з ними працює психолог. Також людину потрібно прихильно налаштувати до лікування, адже воно є пожиттєвим. Але лише тоді воно матиме позитивний результат, бо вимагає дисципліни, дотримання режиму. „Якщо людина усвідомила свій статус, вона житиме з цим нормально, створюватиме сім’ю і навіть народжуватиме здорових дітей” - розповіла соціальний працівник центру Ірина Кравців.
На разі у центрі СНІДу планують відкрити стаціонарне відділення. „Вже досить багато хворих перейшли із стадії ВІЛ у СНІД і потребують постійного стаціонарного догляду” - розповіла головний лікар центру СНІДу Мар’яна Служинська.











































Підготувала Ірина ЗНАСЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ