Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині стартувала акція з профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків

Департамент охорони здоров’я щорічно проводить акцію «Дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків» у Львівській області. Повідомила прес-служба департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

З цього приводу, сьогодні, 19 вересня, відбулася прес-конференція, за участі директора департаменту охорони здоров’я Богдана Чечотки, головного позаштатного спеціаліста Департаменту ОЗ ЛОДА з урології проф. Андрія Боржієвського, заступника головного лікаря з хірургічної роботи Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олега Дуди та завідувача відділення урології Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Юрія Дійчука.

«Традиційно восени ми проводимо цю акцію, метою якої є загострення уваги щодо захворюваності на рак простати, підвищення поінформованості населення та пошук шляхів вирішення цієї проблеми, що вкрай є актуальною як для України, так і для Львівської області, зокрема», - розпочав Богдан Чечотка.

Як зазначив Андрій Боржієвський, під час минулорічної акції в області з 14.09.15 по 28.09.15 року було оглянуто з приводу онкопатології простати - 9913 пацієнтів, проведено дослідження на простатспецифічний антиген (ПСА) - у 2804 пацієнта, УЗД простати - у 3875 пацієнтів. В результаті чого було виявлено 88 хворих на рак простати, 102 пацієнти скеровані в спецвідділення для уточнення діагнозу та подальшого лікування. Додаткові методи обстеження потребували 70 хворих. У 14-ти з 840 оглянутих – підозра на пухлину яєчка, всі хворі скеровані у спеціалізовані відділення. Слід зауважити, що при таких оглядах було виявлено ще 9 хворих з пухлинами сечового міхура та 5 - з пухлинами нирки.  

За словами заступника головного лікаря з хірургічної роботи ЛДОРЛДЦ Олега Дуди, рак простати надзвичайно актуальна тема, протягом 2015 року  було виявлено 415 хворих на рак простати. Проблема є дуже актуальною, результат залежить від стадії виявлення. Щоб найкраще допомогти пацієнту потрібно рано діагностувати хворобу. Не обов’язково мати якісь симптоми, щоб звернутись до лікаря. Успішне лікування залежить від вчасної діагностики.

«Проведення радикального лікування в нашій країні є можливим лише у 13-14 % випадків, тоді як у Європі цей показник становить 40-50%. У Львівській області за минулий рік 62 особам було проведено оперативне лікування раку простати (радикальна простатектомія), з них 53 - у ЛДОРЛДЦ. Захворюваність на рак простати зростає, за останні 10 років на 50%. Слід зазначити, що під час масових обстежень з метою виявлення патології простати, одночасно діагностують і багато інших прихованих супутніх захворювань, що, поза сумнівом, також має велике значення для здоров’я пацієнтів, дає можливість надання їм комплексної медичної допомоги» - наголошує Юрій Дійчук.

«Комплексна діагностика раку простати включає ректальне дослідження, визначення простатичного специфічного антигена (ПСА), трансректальне ультразвукове обстеження (УЗД). Основні заходи з метою ранньої діагностики раку простати включають щорічний огляд урологом чоловіків віком понад 50 років. Аналіз на визначення ПСА можна пройти у Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі, в кабінеті уролога», - додає Андрій Боржієвський.

 «Користуючись нагодою, хочу всіх запросити пройти обстеження та перевірити своє здоров’я. Не чекайте появи симптомів захворювання, не будьте байдужими до свого здоров’я, а знайдіть час, щоб звернутися до уролога та пройти обстеження для виявлення патології передміхурової залози» - закликав директор Департаменту Богдан Чечотка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ