Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині все більше людей звільняють, і все менше створюють робочих місць

На Львівщині відслідковується низка факторів, які можуть негативно вплинути на ситуацію у сфері зайнятості. Зокрема, зросли обсяги вивільнення працівників з підприємств – з 3,6 тис. у січні-жовтні минулого року до 4,1 тис. поточного, зменшилося число новостворених робочих місць із 46,3 тис. до 40,7 тис. Повідомив відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського обласного центру зайнятості.

Водночас за інформацією Головного управління статистики у Львівській області, упродовж дев’яти місяців цього року чисельність звільнених із підприємств, установ та організацій осіб (89,0 тис.) переважала над прийнятими (75,4 тис.).З

Негативно позначається на формуванні ринку праці й те, що вартість робочої сили на Львівщині доволі низька. Про це красномовно свідчать факти: із 53,8 тис. вільних місць праці, які задекларували у січні-жовтні цього року працедавці, 19,6 відсотка складають вакансії з мінімальною зарплатою, 75,9 – оплата праці коливається від мінімального до середньообласного рівня, і лише у 4,4 відсотка пропозицій роботи зазначена зарплата, вища за середній показник в області.

Відповідно до моніторингу, число незайнятих громадян, котрі претендували на одне вільне місце праці, коливалося в області від 12 осіб на початку року до 7 у перші дні листопада. Незважаючи на труднощі, посадовці обласної служби зайнятості докладають максимум зусиль для того, щоби якомога швидше повертати безробітних до продуктивної праці, а підприємства укомплектовувати кваліфікованими кадрами. Упродовж десяти місяців п. р. вдалося забезпечити позитивну динаміку реалізації державної політики зайнятості. Зокрема, у січні-жовтні п. р. роботою забезпечені 33,8 тис. незайнятих громадян, 10,6 тис. безробітних охоплено професійною підготовкою та перепідготовкою, до тимчасової зайнятості залучено 13,4 тис. клієнтів служби зайнятості. Акценти були націлені на розгортання активних програм зайнятості населення. Так, шляхом реалізації дотаційного механізму на новостворені робочі місця працевлаштовано 1435 жителів області, у тому числі 90 молодих осіб отримали перше місце праці. Одноразовою виплатою допомоги з безробіття для відкриття власної справи скористалися 400 безробітних, з них 49 розпочали бізнес у сфері сільськогосподарського виробництва.

При цьому за даними обласної служби зайнятості Львівщини, можна прогнозувати, що до кінця поточного року основні показники Програми зайнятості населення Львівської області на 2012-2014 роки будуть забезпечені в повному обсязі. Адже на початку третьої декади цьогорічного листопада завдання щодо працевлаштування незайнятих краян виконане на 97,5 відсотка; надання дотацій працедавцям – 89,2; виплати одноразової допомоги з безробіття для започаткування власного бізнесу – 121,6; охоплення професійним навчанням – 94,7; залучення до оплачуваних громадських робіт – 96,4 відсотка.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ