Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вшанують пам'ять розстріляних членів ОУН

У суботу, 23 грудня, громадськість Львівщини вшанує пам'ять молодих розстріляних членів Організації українських націоналістів. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Вшанування пам'яті молодих бійців, які віддали свої життя за українську державу, розпочнеться о 12:00 год із відкриття та освячення пам’ятної дошки Василю Біласу та Дмитру Данилишину на стіні колишньої тюрми «Бригідки». У програмі заходу - покладання квітів, громадське віче.

О 13:00  представники влади та громадськості покладуть квіти та лампадки до могил Василя Біласа та Дмитра Данилишина на Меморіалі Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі.

Опісля о 13.20 - покладання квітів та лампадок до пам’ятного хреста на Кортумовій горі та молитва за 28-ма розстріляними членами Організації Українських Націоналістів.

Довідка.

Пам’ятний знак тюрми «Бригідки» - «Воля ціни не має!» (м. Львів, вул.  Городоцька, 20). «Бригідки» – ще 1785р приміщення колишнього монастиря були переобладнані під в’язницю. У міжвоєнний період ХХ ст тут відбувалися страти українців – політичних в’язнів. Від осені 1939р тут розміщувалася в’язниця НКВС. Наприкінці червня 1941р більшовики вчинили тут масове вбивство політичних в’язнів. Меморіальна таблиця встановлена на вшанування пам’яті українських націоналістів, що здійснили втечу з в’язниці 16 червня 1939 р.

Дмитро Данилишин - народився 2 квітня 1907 року в місті Трускавець, Львівської області. Закінчив три класи народної школи, здобув фах шевця. Рідний брат мами Василя Біласа. Належав до Пластового куреня імені Івана Богуна у Дрогобичі. Відомий діяч ОУН, член Дрогобицької бойової групи ОУН.

Василь Білас - народився 17 вересня 1911 року в м Трускавець, Львівської області. Після закінчення семирічної школи здобув фах продавця. Кілька раз суджений за участь у Пласті. Належав до Пластового куреня імені Івана Богуна у Дрогобичі. Відомий діяч ОУН, член Дрогобицької бойової групи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ