Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині встановили пам’ятник у місці мученицької смерті священика

25 листопада, в рамках Програми Львівської обласної ради із вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України, на окраїні села Незнанів Кам’янка-Бузького району відкрито та освячено пам’ятний хрест на місці загибеліотця-доктора Станіслава Сярока, повідомила прес-служба Львівської облради.

В урочистостях із вшанування пам’яті ієрея Сярока взяли участь депутат Львівської обласної ради Ярослав Мудрий, священики УГКЦ, представники громадських організацій, ветерани УПА та школярі. Люди з церковною процесією пройшли дорогою, якою енкаведисти вели скаліченого отця-доктора Станіслава на страту. На місці загибелі священика, де встановлено пам’ятний хрест, було відправлено панахиду і проведено народне віче. 

«Я гордий, що належу до народу, в якого були і є священики, котрі достойні називатися блаженними. Отець-доктор Станіслав був саме таким. Він мав можливість зберегти своє життя, перейшовши на службу до окупантів. Проте він вибрав інший шлях – шлях праведника. Помираючи, ієрей Станіслав просив людей не проклинати злочинців через його смерть, а молитися за них, аби не сталося більшої біди серед українських людей», – сказав Ярослав Мудрий перед учасниками віча.

Довідка:

Отець-доктор Станіслав Сярок деякий час переховувався від переслідувань енкаведистів. Але 28 червня 1941 року, коли наступали війська Вермахту, він повернувся в село. Цього рокового дня отець молився у плебанії, коли зненацька наскочили енкаведисти. Вони схопили священика і повели на окраїну села. Там його катували і смертельно поранили. Змордованого та простріляного пароха Станіслава Сярока старенькі жінки віднайшли в житі й у ряднині принесли в село, у домівку Дмитра Гасюка. Ледь живий священик попросив піднести до його уст розп’яття. Поцілувавши Христове знамено, ієрей благав парафіян не проклинати карателів, а молитися за них, щоб більшої біди не накликати на село. З тим він і спочив у Бозі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ