Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині за півроку зареєстрували 328 громадських організацій

За час дії з 1 травня 2016 року змін у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, станом на 25 жовтня, у Львівській області зареєстровано 328 громадських організацій, повідомила прес-служба ГТУЮ у Львівській області.

Окрім цього, у відділі державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань управління юстиції, що займається реєстрацією громадських організацій, зареєстровано 335 змін до документів щодо громадських організацій та їх діяльності, а також про припинення діяльності громадських організацій. Всього на Львівщині зареєстровано 3 802 громадські організації.

За минуле півріччя відділ відмовив у реєстрації лише у 15-ти випадках, що у відсотковому співвідношенні складає 2,26% від загальної кількості поданих пакетів документів.

Щоб зареєструвати громадську організацію, до відділу державної реєстрації потрібно подати відповідні документи (заяви, статут, протокол про створення організації, реєстр громадян, відомості про керівні органи).

 Реєстрація громадських організацій безкоштовна. Коли ж організація вносить зміни до документів щодо своєї діяльності, то адміністративний збір становить зараз 410 грн. Та після підписання найближчими днями Президентом України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», цей збір буде у розмірі 137 грн.

У відділі держреєстрації також запроваджено попередній перегляд, вивчення документів перед поданням на реєстрацію. За майже шість місяців, з моменту вступу Закону в дію й до сьогодні, скарг на роботу відділу не було жодних. Ажіотажу зараз в реєстрації документів не спостерігається. Але в разі значного збільшення подань пакетів документів, як зауважили у відділі, є достатній ресурс спроможності впоратися з більшим об’ємом роботи. Окрім цього, громадські організації мають можливість звернутись з відповідними реєстраційними документами у Центри надання адміністративних послуг або в місцеві Центри надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як зазначив начальник Головного управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський: «Наша команда готова зробити усе для того, щоб громадянське суспільство не відчувало жодних перешкод, незручностей, звертаючись в органи юстиції з приводу будь-яких питань, і в реєстрації громадських організацій зокрема».

Наголошуємо, що до 1 січня 2017 року громадські організації повинні подати до управління юстиції документацію про внесення змін до своїх установчих документів, для того, щоб за ними й надалі зберігався статус неприбутковості
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ