Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині з'являться на чотири об’єкти заповідного фонду

За ініціативи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації на Львівщині утворили чотирі нові об’єкти природно-заповідного фонду: ландшафтний заказник місцевого значення "Журавлиний", комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Під Парашкою", комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Козій" і ботанічна пам'ятка природи місцевого значення "Свідок історії", повідомила прес-служба Львівської ОДА.

"Створення цих заповідних об’єктів забезпечить особливий режим, спрямований на відновлення лісових фітоценозів, захист старовікових лісів й приполонинних комплексів в межах Карпатського регіону, охорону рідкісних видів тварин і рослин та забезпечить гарантоване виключення цих ділянок з розрахунку головного користування, що дасть змогу зберегти їх в природному стані", - повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

Слід зазначити, що усі заповідні об’єкти є надзвичайно цінними для регіону. Наприклад, комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Під Парашкою" (252 га, Сколівський р-н) та комплексна пам'ятка природи місцевого значення "Козій" (216 га, Сколівський р-н) представляють унікальні ділянки старовікових букових лісів та фрагментів букових пралісів (вік 130-190 р., часом 250 р.).

Новостворений заповідний об’єкт – ландшафтний заказник місцевого значення "Журавлиний" (167,2 га, Буський р-н) є одним із основних місць гніздування сірого журавля, який перебуває під охороною та занесений до Червоної книги України за категорією "рідкісний", також охороняється в рамках Бернської Конвенції, Боннської конвенції, Вашингтонської конвенції, CITES, Європейської директиви щодо збереження флори і фауни та їх природних середовищ, Червоного списку міжнародної спілки охорони природи та до червоних списків багатьох європейських країн.

Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення "Свідок історії" пропонована до заповідання з метою збереження старовікового дуба, який має в обхваті 8,5 м. За переказами старожилів, орієнтовний вік дерева не менше 300 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ