Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Червоноградських шахтах вдвічі обвалився видобуток вугілля

Червоноградські шахти вдвічі скоротили видобуток вугілля. Старі лави вичерпали, а нові запустити не можуть оскільки з 90-х років держава взагалі не дає грошей на модернізацію шахт. Про це пише ZAXID.NET.

Скорочення видобутку газового вугілля відбувається на тлі збільшення потреби у паливі з сторони теплоелектростанцій, які наростили виробництво електрики внаслідок виходу в аварійні та планові ремонти блоків АЕС. Тож безперебійність поставок вугілля на ТЕС сьогодні є  запорукою стабільної роботи енергосистеми.

“Нам треба збільшити видобуток. А щоб збільшити видобуток, треба, щоб міністерство дало 10 мільйонів на розвиток. Буде розвиток, будуть лави”, - каже Віталій Оніжук. За його словами, з червня підприємство не має проблем зі збутом — компанія ДТЕК “Західенерго” забирає все вугілля, яке вони видобувають, та проводить розрахунки. Однак через те, що обсяги видобутку впали, підприємство немає що відвантажувати, а відповідно і заробляти кошти на своє утримання.

Гірники “Львіввугілля”, які ще недавно скаржились на проблеми зі збутом вугілля та перевантажені склади, нині не можуть забезпечити потреби енергетиків. Видобуток вугілля на підприємстві обвалився на три тисячі тон, а це приблизно половина добового видобутку. Така ситуація виникла через те, що на шахтах призупинили роботу на трьох лавах — там вибрали практично усе вугілля, натомість підготувати до запуску вдалось лише одну. А все через брак фінансування.

Обвал видобутку вугілля позначився і на роботі Червоноградської збагачувальної фабрики. “- Фабрика сьогодні працює тільки на половину своєї потужності. Якщо минулого місяця ми переробили 130 тис тонн вугілля, то в цьому місяці лише 62 тисячі, - каже голова профспілки Червоноградської вуглезбагачувальної фабрики Наталія Барна. - Вже майже два тижні, як ДП “Львівугілля” не постачає нам вагонів з вугіллям на збагачення. Якщо останні два місяці ми мали можливість збільшити об’єми переробки і завдяки цьому зменшили заборгованість по зарплаті на рівні квітня місяця, то тепер знову будуть проблеми”.

Та найбільші проблеми очікують теплові електростанції, оскільки саме вони зараз несуть найбільше навантаження. Проте через проблеми з постачанням антрациту і вугілля газової групи, уже найближчим часом може виникнути потреба у імпорті вугілля з-за кордону. Інакше українцям знову доведеться згадати, що таке віялові відключення електрики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ