Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личаківському кладовищі відкрили каплицю Бачевських

1/3
Сьогодні, 26 червня, на Личаківському кладовищі у Львові відбулось відкриття відреставрованої каплиці родини Бачевських, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Серед запрошених на відкриття осіб – представники Центру досліджень Східної Європи, Львівської міської ради, історики з ЛНУ ім.І.Франка, представники Ресторації Бачевських та Кумпель Груп, представники компанії Global Spirits та Клубу галицької кухні.

Як зазначив під час повторного відкриття свіжо відреставрованої каплиці історик Ігор Лильо, родина Бачевських – одна з найбільш заслужених у Львові. Вона зробила колосальний внесок в історію цього міста.

«Для мене особисто рівень кожної цивілізації визначається трьома речима: стан доріг, стан кладовищ та стан громадських вбиралень. Стан доріг говорить про те, наскільки країна має перспективу у своєму розвитку, стан громадських вбиралень – як ми ставимось самі до себе, стан кладовищ – як ми ставимось до своїх предків. А як ми ставимось до своєї історії, до свого минулого, так і діти будуть ставитись до пам’яті про нас та приходитимуть на наші могили. Тому Личаків за останні роки зробив просто колосальний поступ. Особливо приємним є те, що українські компанії та меценати сьогодні відкрили тут каплицю сім’ї з єврейським походженням, яка свого часу прийняла хрещення та зробила славу Львову на величезному рівні. Це єдина каплиця, яку видно з Високого Замку. Це каплиця, яка зустрічає та проводжає всіх тих, хто приходить на Личаківське кладовище. Тому те, що сьогодні вдалося це зробити, дуже важливо для міста», – зазначив Ігор Лильо.

 Горілка Бачевських, за його словами, – це горілка, яка постачалась до двору Франца-Йосифа, та яка взяла золоту медаль на Лондонській промисловій виставці. «Я не знаю іншої марки у Львові, яка б досягла такого світового визнання, як Бачевські, – додає історик. – Це чи не найстаріша фабрика у Східній Європі, яка діяла тут з 1782 року. Цьогоріч Бачевські повернулися до Львова, а 7 квітня тут було відкрито ресторан Бачевських – у 70-80 м від будинку, в якому колись жила родина».

За історією, доля Бачевських склалась дуже трагічно. У 1939 році Фабрика була розбита та розграбована. Родина фактично припинила своє існування у Львові. Майже всі представники по чоловічій лінії були знищені російсько-радянською владою. Залишки родини змогли відродити виробництво свого бренду спочатку в Австрії, а зараз успішно працюють і на американському ринку. Каплиця ж упродовж багатьох років стояла в занедбаному стані. І лише сьогодні вдалось їй заново відкрити.

«Я мрію, щоб кожна каплиця, яка є на цьому кладовищі, бо це наша з вами історія, була гідно відреставрована, гідно пошанована. Я би дуже хотів, щоб ці нові каплиці, які також з’являються, шанованих львів’ян, які відходять у цей світ, були зроблені з естетичної точки зору, як ті, які ми сьогодні бачимо, як каплиця Бачевських. Дуже важливо робити все красиво, досконало. Хочу подякувати усім меценатам, які долучились до реставрації цієї каплиці. Хай це буде добрий знак і добрий приклад. Роботи на Личаківському кладовищі є дуже і дуже багато, і кожен може в міру можливостей долучитися», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Згодом урочистості з нагоди відкриття каплички будуть продовжені у оранжереї Ресторації Бачевських. У програмі передбачена презентація книги про історію родини Бачевських, показ короткометражного фільму «Остання пляшка» (про людину, яка зберегла останню пляшку Бачевських, виготовлену у Львові) та виступ піаніста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ