Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На «Миколаївцементі» трудовий конфлікт

Cьогодні, 27 травня, у районному центрі Миколаєві Львівської області має відбутися суд за позовом профкому ПАТ «Миколаївцемент» до дирекції підприємства. Йдеться про порушення трудових прав найманих працівників. Про це Гал-інфо повідомила голова профкому ПАТ «Миколаївцемент» Леся Гусак.

Також вона надіслала в редакцію листа:

«Доброго дня, шановна редакціє! Звертається до Вас голова профкому ПАТ «Миколаївцемент», яке знаходиться у м. Миколаїв Львівської обл.

З грудня 1999 року власником цементного заводу була французька компанія «Лафарж», у вересні 2013 року цементний завод викупила Ірландська компанія CRH, яка у 2014 році… перетворила завод на помольну станцію із доставкою клінкеру із Кам’янця-Подільського Хмельницької обл., де також CRH  є власником цементного заводу. На нашому підприємстві залишився процес помолу і відвантаження  цементу, та 187 працюючих станом на 01.05.2016р. На період весна-літо-осінь CRH приймає працівників по строкових трудових договорах (порушення статті 23 КЗППУ).  

Такого свавілля, безладу, приниження і дискримінації  робітників, яке відбувається зараз,  не було ніколи.

З березня до липня 2014 року на підприємстві було звільнено більше як 300 працівників, а ті, які залишилися, отримали додаткові навантаження через розподіл обов’язків, при цьому заробітну плату роботодавець не збільшував. У 2014 році знецінилася гривня і люди втричі збідніли.

Профспілка неодноразово зверталася до роботодавця про збільшення зарплат, і аж у липні 2015 року адміністрація видала наказ № 211 від 10.07.15р. про збільшення окладів на 10%, але не всім, а лише тим, хто підпише вищезгаданий наказ, згідно з якого разом із збільшенням на 10 % посадових окладів скасовується Положення про премію за результатами роботи за рік (13-а зарплата) та змінюється Положення про щомісячне преміювання без погодження із профспілковим комітетом.

У наказі було чітко прописано, що для тих, хто не підпише наказ, - такі зміни настануть з жовтня місяця. Однак в той самий день видався інший наказ під тим самим номером, під тою самою датою, що і попередній, але зі зміненими умовами та скасуванням пункту змін з жовтня місяця.

Із ростом з вересня 2015 року мінімальної зарплати в Україні роботодавець підняв розмір посадових окладів працівникам, однак зробив це диференційовано, нечесно та знову ущемляючи права тих працівників, які не підписали вищезгаданий наказ №211. Ці працівники, відповідно, звернулися до профкому про захист своїх прав та відновлення справедливості – отримання однакової заробітної плати за однакову роботу.

Профком звернувся до Національної служби примирення і посередництва у Львівській області, до Головного Управління держпраці у Львівській області, до юристів і в кінцевому результаті:

Національна служба виявила порушення ст. 97 КЗпПУ, ст. 15 ЗУ «Про оплату праці»,  ст. 2.1 КЗпПУ
Інспекція держпраці виявила порушення ст. 97 КЗпПУ, ст. 15 ЗУ «Про оплату праці» і склала протокол про адмінправопорушення.
Районний суд визнав голову правління (генерального директора) винним у порушенні законодавства про працю, непогодження змін оплати праці, тощо з профспілковим комітетом.
До районного суду 10 листопада 2015 р. Профком подав позовну заяву про порушення прав працівників, яка на даний час перебуває на розгляді.

Однак, незважаючи на ці всі висновки та рішення суду,  роботодавець роздає на днях всім працівникам паперові стрічки про встановлення нових окладів з 01 травня 2016 року. І тим працівникам, які підписали наказ № 211 від 10.07.15 року збільшують оклади на 20 %, а тим, хто не підписав – на 10% - чим знову дискредитують їх права.  

В кінцевому результаті різниця в посадових окладах за однакову роботу тієї самої професії становить більше 1000,00 грн., а різниця у заробітній платі  (оклад з доплатою за шкідливі умови, за роботу у нічний час, з щомісячною премією  20%) становить більше 1500, 00 грн.  

Виявилося, що ці зміни впровадив наказ від 10 травня 2016 року № 145, який не погоджений юридичним відділом, не узгоджений з керівниками підрозділів, та найголовніше - не погоджений Профспілковим комітетом.

Оцінюючи ситуацію, яку я дуже коротко описала, – профком звертається до Вас за допомогою, тому що тільки об’єктивне журналістське розслідування і розголос може допомогти відновити справедливість. Адже відповідно до законодавства будь-яка дискримінація у сфері праці є забороненою. В описаному випадку спостерігається дискримінація, тиск на працівників шляхом шантажу та залякування».

Гал-інфо просить  дирекцію ПАТ «Миколаївцемент» надати коментар з цього приводу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ